Fortuyns mördare kan svälta sig till döds

NYHETER

BERLIN

Han tycker att det är för ljust.

Och han kan faktiskt få svälta ihjäl - holländsk lag förbjuder poliserna att rädda Volkert van der Graaf.

Foto: Politikern Pim Fortuyn mördades i Rotterdam den 6 maj.

Pim Fortuyns mödare hungerstrejkar i sin cell.

Den 6 maj sköt Volkert van der Graaf, 32, den högerpopulistiske och homosexuelle politikern Pim Fortuyn till döds.

Han dömdes till fängelse och har redan från början protesterat mot förhållandena i fängelset.

Eftersom personalen misstänkte att han skulle försöka begå självmord, bestämdes att lyset skulle vara på dygnet runt och att en vakt alltid ska hålla ett öga på vad van der Graaf gör i sin cell.

Vill inte räddas

Enligt van der Graafs advokat tycker fången att detta är ren toryr. Och därför har han vägrat äta eller dricka under flera veckor.

Och trots att Hollands justitieminister nu har beslutat att byta ut ljuset mot en infraröd bevakningskamera nattetid, vägrar van der Graaf ge upp sin hungerstrejk. Han har skrivit under ett dokument om att han inte vill ha konstgjord näring om han blir medvetslös.

Graven öppnas

Volkert van der Graaf har hela tiden efter attentatet vägrat säga någonting om mordet - varken om händelsen eller motivet bakom.

På fredag ska Pim Fortuyns grav öppnas och hans kista ska föras till en by i närheten av Venedig där Fortuyn för några år sedan köpte ett hus och där han ville bli begraven.

Gravöppningen kommer att direktsändas på teve och Pim Fortuyns vänner och släktingar kommer att följa hans kvarlevor till den nya graven.

Asbjørn Svarstad