Väggen rasade 16-åring dog

NYHETER

Han var för ung för att jobba med rivningen

En 16-årig pojke avled första dagen på sitt sommarjobb.

En tegelvägg föll över honom.

- Olyckan kan leda till åtal för de ansvariga byggherrarna, säger Bert Stenström på Arbetsmiljöverket.

Foto: BYGGHERREN KAN ÅTALAS Den 16-åriga pojken dog när en tegelvägg som höll på att rivas rasade över honom. Enligt arbetsmiljöverket var pojken för ung för jobbet och säkerhetsrutinerna på arbetsplatsen för dåliga.

Tillsammans med sin bror, pappa och farbror skulle 16-åringen riva en tre meter hög och fyra meter bred tegelvägg på Tallkrogens skola i södra Stockholm.

Plockade tegelstenar

Farbrodern arbetade på ena sidan av väggen med ett elektriskt rivningsverktyg. 16-åringen var på andra sidan där han samlade tegelstenar när väggen plötsligt föll.

- Pojken fick delar av väggen över sig och träffades förmodligen både i huvudet och över bröstet, säger Bert Stenström, arbetsmiljöinspektör.

16-åringen fördes genast till Södersjukhuset, där man konstaterade att han hade dött av skadorna. Eftersom pojken ännu inte hade fyllt 18 år betraktas han som minderårig. Det arbete han hade rätt att utföra var därför begränsat.

Dålig säkerhet

- Den typ av jobb som pojken sysslade med ska en minderårig över huvud taget inte sysselsättas med, säger Bert Stenström.

Enligt honom beror olyckan också på att Sisab, det företag som har det huvudsakliga ansvaret för renoveringsarbetet i Tallkrogens skola, har dåliga säkerhetsrutiner.

- Det har inte funnits någon analys eller genomgång av riskarbetet på skolan.

- Vi kommer att låta vår jurist titta närmare på ärendet. Olyckan kan leda till åtal för de ansvariga byggherrarna, säger Bert Stenström.

Polisen utreder

Göran Björk, vice vd på Sisab, säger att rutinerna på Tallkrogens skola kan ha varit dåliga.

- När en olycka inträffar är det naturligtvis något som har gått fel. Vi kommer nu att se över våra rutiner. Samtidigt ligger en del av ansvaret på vår underleverantör, säger han.

Arbetsmiljöverket och polisen ska nu utreda orsaken till olyckan.

Få unga skadas på jobbet

Viktoria Martinsson