Publicerad:
Uppdaterad:

USA stryper bin Ladins ekonomi

Publicerad:
Uppdaterad:

Alla tillgångar för utpekade terrorgrupper görs oåtkomliga

Bush har påbörjat kriget mot terroristerna på allvar.

Genom att underteckna en verkställighetsorder som pekar ut 27 terrorister och terrorgrupper fryser han Al-Quaidas och andras tillgångar och transaktioner.

– Det här är bara början. Ett enda nickel till terrorist-aktivitet är ett nickel för mycket, sade Bush i ett direktsänt tv-framträdande.

George W Bush påannonserade i sitt sedvanliga radiotal till nationen i lördags den verkställighetsorder som han undertecknade minuterna efter natten mot måndag.

Han kallade verkställighetsordern ett "slag mot terroristernas finansiella grunder".

I listan namnges såväl terrororganisationer som enskilda terrorister. Alla deras ekonomiska tillgångar ska strypas likväl som transaktioner.

– Vi avser och vi kommer att störa terroristernas nätverk, vi ska få dem att vända sig mot varandra, sa Bush.

Condoleezza Rice, presidentens säkerhetsrådgivare sade i CNN igår kväll att verkställighetsordern har som syfte att strypa blodtillförseln till bin Ladins nätverk.

- De kommer helt enkelt inte att kunna fungera utan pengar, sade Rice.

Ideella organisationer

- På listan finns terrororganisationer, terroristledare, privatpersoner och åtskilliga ideella organisationer, sa George Bush, i direktsänd tv. Bland de namngivna finns bland annat tre hjälporganisationer som jobbar i maskopi med terrorister.

Presidenten flankerades under talet av av utrikesminister Colin Powell och finansminister Paul O´Neill.

Den amerikanska regeringen säger sig ha varskott regeringar, banker och finansiella institut i hela världen. Ordern tillåter USA.s finansdepartement att frysa finansiella tillgångar i utländska banker om de inte samarbetar, uppger BBC.

Spårar pengar – och terrorister

- Genom att spåra var pengarna kommer ifrån kan vi spåra terroristerna, sa Bush och kallade listan för "den finansiella jämliken till rättssystemets topplista".

– Vi kommer att svälta ut terroristerna och deras finansiärer. Det här kriget är inte som andra. Det kommer bland annat att ta längre tid, sa han sedan, i sitt tal från Vita Huset.

Under presskonferensen fick president Bush frågan hur mycket han tror att Al-Qaida har på konton i USA.

- Det vet jag inte, svarade Bush.

Frågan är hur effektiv verkställighetsordern är. Förre presidenten, Bill Clinton, signerade en liknande order, 1998. Då namngavs bin Ladin, två medarbetare och Al-Qaidas olika celler. Deras tillgångar frystes i USA. Dock lyckades inte de amerikanska myndigheterna lokalisera några tillgångar.

30 miljoner dollar

I jakten på terrorister öronmärkte den amerikanska staten under lördagen 30 miljoner dollar som ska användas i jakten på terrorismen, bland annat betalning för upplysningar som kan leda till gripanden.

Den huvudmisstänkte för förra veckans attack, Usama bin Ladin, skickade under måndagen ett fax till en nyhetskanal i Libanon. I faxet uttryckte han sin sorg över de tre som dödades förra veckan i Pakistan under demonstrationer mot USA, uppger CNN.

Uttryckte sin sorg

Anställda som tog emot faxet sade att i jämförelse med tidigare fax de fått från bin Ladin, gjort bedömningen att det nya faxet är autentiskt.

Talibanledningen har sagt att de hindrat bin Ladin från att kontakta någon men sade samtidigt att de förlorade uppsikten över honom i helgen.

I förkortad version lyder brevet:

”Till våra muslimska bröder i Pakistan, må frid vara med er. Nyheten om de muslimska bröder som dödades i Karachi när de visade sitt missnöje med USA:s ”korståg och deras allierade, ger oss stor sorg".

Därefter ber han Gud att ta emot de döda som martyrer.

”Vi hoppas att dessa bröder blir de första martyrerna i slaget om islam mot de nya judiska och kristna korsfarare som leds av Bush. Vi ber våra muslimska bröder i Pakistan att med alla medel stå emot invasionen i Pakistan och Afghanistan".

"Jag befodrar goda nyheter till er mina älskade bröder och ber att vi är ståndaktiga enligt jihad och följer i profetens fotspår", stod det i faxet.

Organisationer vars tillgångar ska frysas.

Listan skrivs på engelska så att inga missförstånd ska uppstå i översättningen.

Annika Sohlander

Publicerad:
Publicerad: