Fritt fram för din katt att löpa fritt

Publicerad:
Uppdaterad:

Men domen älskas inte av alla: "Det är en katastrof"

Nu är det fritt fram för kattägare att låta sina skyddslingar springa till grannen och uträtta sina behov.

Det har miljödomstolen i Stockholm slagit fast.

- Det är en katastrof att ingen tar ansvar för katterna, säger Henrik Ahlberg på Kattvärnet.

ÄLSKAR KATTER Miljödomstolen har slagit fast att det är fritt fram för katter att uträtta sina behov hos grannen. Något som Anna-Lena Brundins katt, Nisse, gärna gör.
Foto: BÖRJE THURESSON
ÄLSKAR KATTER Miljödomstolen har slagit fast att det är fritt fram för katter att uträtta sina behov hos grannen. Något som Anna-Lena Brundins katt, Nisse, gärna gör.

I en segsliten kattvist i Sollentuna stämde en man sina två grannar sedan deras tre katter tassat in på hans tomt, berättar Nerikes Allehanda.

Mannens fru har allergiska besvär och har inte kunnat vara i trädgården på grund av grannens katter. Mannen stämde grannarna och menade att djuren var en sanitär olägenhet för hans familj.

Nu har både länsrätten och miljödomstolen avslagit stämningen. Ägarna kan inte ställas till svars för att katter rör sig fritt på grannarnas tomter - och där uträttar sina naturliga behov.

Domen gör både katthatare och kattälskare smått upprörda.

- Vi är hyfsat överens med katthatarna om att det är ett elände med lösspringande katter, säger Henrik Ahlberg på Kattvärnet.

"100 000 vildkatter - stort problem"

Kattvärnet tar varje år hand om ett par hundra lösspringande katter och försöker ge dem ett nytt hem.

- Men det finns uppemot 100 000 vildkatter bara i Stockholmsområdet så problemet är gigantiskt. En sådan här dom gör inte saken bättre, säger Henrik Alhberg.

Han tror att kommunerna inte vill ta sitt ansvar av ekonomiska skäl.

Anna-Lena Brundin: Kastrera katten

- I stället borde de skapa en ny förordning för katt i tätort. Samma sak ska gälla som för hundar, att man ska id-märka dem.

- Ägare till id-märkta katter borde dessutom få rabatt på kastrering och vaccinering, då skulle man slippa många problem.

Detta håller kattälskaren Anna-Lena Brundin med om.

- Om man kastrerar en katt håller den sig nära bostadshuset och har ingen anledning att springa bort och sprätta eller pinka in revir.

Anna-Lena har en katt, Nisse, som har blivit något av en gårdskatt.

- Han fångar råttor och har blivit mycket populär bland grannarna.

När familjen bodde på Lidingö var inte Nisse lika poppis.

- En granne som påtade mycket i rabatterna gillade inte att Nisse bajsade bland hans blommor. Men när vi gav grannen vår hund så var allt frid och fröjd igen, säger Anna-Lena.

Henrik Alhberg befarar nu att katthatarna kan ta saken i egna händer.

- Se bara hur det var i Norrköping för några år sedan. Då fick några företagare nog och gick och sköt katter hej vilt på gatan. Det var rena vilda västern, säger han.

Ska ägarna slippa ansvar för sina lösa katter?

Hillevi Wahl

Publicerad: