Munsmycken kan ge tandlossning

NYHETER

Nytt läkarlarm om de okända riskerna med ansiktssmycken

Läpp- och munsmycken kan ge förslitningsskador och infektioner i munnen.

I värsta fall kan skadorna leda till tandlossning.

Nu varnar läkare för riskerna med piercing.

Foto: catarina färbom/tandläkarhögskolan
urgröpta tänder Smyckena kan skava bort delar av tänderna.

·k? 1?et gäller två populära former av kroppsmycken:

Tungpiercing i form av en stav som fästs genom tungan.

Läppiercing, vanligtvis en liten kula eller kon som sitter fast med ett kort stift genom ett hål i under- eller överläppen, med en liten platta på insidan.

– Av de jag träffar som har piercing i munnen har hälften problem, säger Gunilla Särnmo, tandläkare på folktandvården i Lund.

Hon berättar om en tjej i 17-årsåldern som haft en kula i underläppen som skavde bort både tandkött och ben och var nära att kosta henne tänderna.

– Men hon riskerar att i framtiden få tandlossning och kommer lätt att få hål i tänderna eftersom en stor del av skyddet är borta, säger hon.

Tandköttet slits ned

Åsa Lindberg, tandläkare på allmänkliniken på Tandläkarhögskolan i Umeå, avråder även hon från piercing, särskilt i underläppen.

– Piercar du dig i underläppen blir det en mekanisk nötning som skadar tandens upphängningsapparat och du får en form av tandlossning.

Felaktigt monterade tungsmycken kan leda till att tandköttet på baksidan av tänderna slits hårt och kindtänderna nöts ner av den ständiga närvaron av metall i munnen.

Kan ge hjärtproblem

Och skadorna på tandhalsarna gör tänderna sårbara för infektioner. De här infektionerna är särskilt allvarliga, eftersom de inte bara inte bara leda till att tänderna lossnar - risken är även stor att infektionen sprider sig till hjärtat och angriper hjärtklaffarna.

– Jag avråder absolut från att pierca sig i munnen, både för de risker som finns för tänderna och ännu allvarligare att infektioner i munnen kan ge problem med hjärtklaffarna om bakterier tar sig ner den vägen, säger Gunilla Särnmo.

Biter sönder tänderna

Inte sällan biter personer sönder sina egna tänder när de av misstag biter på tungsmycket.

Därtill kommer infektionsrisken – något som de flesta som tar hål är väl medvetna om. Infektionerna är vanliga och kan vara mycket envisa.

Enligt en undersökning som gjordes bland studenter på Pace University i New York och publicerades förra sommaren drabbas vart sjätte piercad person av medicinska problem.

Risken att drabbas av olika medicinska problem ökade med tio procent för varje nytt kroppssmycke som fästs på kroppen, enligt undersökningen.

Hör intervju med tandläkaren Gunilla Sörnmo.

Webb-tv: Reportage om piercing

Läs mer om piercing

Fredrik Rundkvist