Hovrätten nöjd med rattfylledomen

NYHETER

Vi fattade rätt beslut

Hovrätten försvarar domen mot den 17-årige rattfyllerist som körde ihjäl två unga flickor i Karlshamn.

Han fick samhällstjänst i stället för fängelse.

- Vi fattade rätt beslut, säger hovrättsordföranden Lars Clevesköld.

Foto: CLAES JONASSON
HÄR DOG TVÅ En 17-årig rattfyllerist slapp straff efter att ha orsakat en olycka där två flickor dog. "Vi fattade rätt beslut" säger hovrättsordförande Lars Clevesköld (lilla bilden).

Aftonbladet skrev i går om den 17-åring som körde ihjäl två 15-åriga flickor i Karlshamn.

I slutet av november förra året satte sig den alkoholpåverkade unge mannen i en bil tillsammans med bästa vännerna Josefin och Helena. Mitt inne i centrala Karlshamn kraschade bilen mot ett träd. Båda flickorna omkom.

Hovrättens ledamöter anser att 17-åringens brott är mycket allvarligt, men att hans ålder gör det omöjligt att döma honom till fängelse. Brottets art är inte tillräckligt allvarligt.

2,5 veckors praktik

Är 100 timmars samhällstjänst ett rimligt straff för någon som kört ihjäl två unga människor?

- Vad vi har tyckt varit rimligt framgår av domen. Jag gör inga uttalanden utöver de skäl vi angett där, säger hovrättsordföranden Lars Clevesköld.

Enligt ledamöterna har 17-åringen gjort sig skyldig till vållande till annans död, olovlig körning, grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik. Straffet blev 2,5 veckors praktik vid Räddningstjänsten.

Åklagarkammaren i Karlskrona begärde att Riksåklagaren, RÅ, skulle överklaga domen. I onsdags kom beslutet från RÅ. De kommer inte att ta upp fallet i Högsta domstolen.

Särskilda skäl

- För att kunna döma en person under 18 år till fängelse krävs synnerliga skäl och brottet i fråga måste ha ett högt straffvärde. Straffvärdet här är högt, men inte så högt att man ska bestämma påföljden till fängelse, säger Mikael Björk, som tillsammans med vice riksåklagare Catharina Bergqvist-Levin skrev under RÅ:s beslut.

Aftonbladet fredag

Nneka Amu