Nio instängda i nedrasad gruva

NYHETER

Knackningar tyder på att männen fortfarande är vid liv

En gruva har rasat in i Somerset, Pennsylvania. Nio arbetare är fast i gruvan och nu har ett räddningsgrupp från Indiana kallats in för att gräva fram männen.

Räddningsarbetare arbetar frenetiskt med att rädda de nio männen som är instängda i gruvan. De kämpar mot tiden och den stigande vattennivån.

Man har inte lyckats etablera kommunikation med gruvarbetarna. Om gruvarbetarna är vid liv eller är skadade är därför oklart. Man har dock hört ljud som kan vara knackningar, vilket tyder på att en eller flera är vid liv fortfarande.

Räddningsarbetarna har borrat lufthål i marken i området där de tror att männen är fast och pumpar upp vatten för att männen inte ska drunkna.

- Det är möjligt att det finns ganska lite luft därnere. Räddningsarbetarna vet inte vad som händer under jorden just ni, det är det som de försöker ta reda på, säger polisen David Holzman till CNN.

Räddningsmanskapet planerar nu att borra ett hål i marken stort nog för en människa att ta sig upp genom, för att på så vis rädda männen.

Borrade hål och orsakade översvämning

Gångarna i gruvan Quecreek Mine nära Somerset kollapsade på onsdagskvällen då de av misstag borrade ett hål till en intilliggande övergiven gruva och vatten forsade in.

Olyckan inträffade ungefär 2,4 kilometer från gruvans ingång, ca 90 meter under jorden, uppger polisen i Pennsylvania, enligt CNN.

- Vi fick ett samtal om att gruvan hade kollapsat och att det var översvämning, sade David Holzman till CNN.

Vid gruvgångens kollaps arbetade två lag i gruvan. Ett arbetslag kunde utan problem lämna gruvan efter olyckan.

- Det andra arbetslaget med nio medlemmar har vi inte hört något från sedan olyckan inträffade, sade en talesman för polisen innan knackningarna hördes.

Inte den första olyckan i gruvan

Gruvan drivs av företaget Black Wolf Coal Company. Förra året inträffade en liknande händelse i samma gruva. En del av taket i gruvan rasade in med vid det tillfället skadades ingen.

En undersökning från Bureau of Deep Mine Safety visade att det då fanns svagheter i takets förstärkningar, vilket ska ha orsakat det raset.

Susanna Vidlund