Dömd polis misstänks för dödshot

NYHETER

36-åringen fortfarande i tjänst på Polishögskolan

Foto: SKOLPERSONAL KRITISK Den 36-årige polismannen har dömts för misshandel. Nu misstänks han ha dödshotat den kollega som anmälde honom. Trots att brottsutredning pågår är polismannen fortfarande i tjänst vid Polishögskolan.

Polismannen dömdes för misshandel men slapp fängelse eftersom hovrätten utgick från att han skulle förlora jobbet.

Men mannen fick istället börja på Polishögskolan för att utbilda blivande poliser i konflikthantering.

Nu är han misstänkt för att hotat att döda polismannen som anmälde honom.

Foto: NEKAR TILL BROTT 36-åringen försvaras av advokat Leif Silbersky.

För tre år sedan trodde polismannen, 36, och en kollega att föraren som skulle gripas var rattfull. Bilisten hade kört in i en häck i ett villaområde och uppträdde förvirrat.

Då misshandlade poliserna mannen så att hans arm drogs ur led och ena höften krossades. Kroppen var blåslagen och sargad när han kom sjukhuset och i blodet fanns inte en droppe alkohol.

Föraren var oskyldig. Han hade fått en hjärnblödning.

Körde över 15-åring

Två veckor senare körde den 36-årige polismannen över en 15-åring på moped. Den skräckslagne pojken fastnade under polisbilen och blev därefter misshandlad.

I maj 2000 dömdes polismannen för misshandel, ofredande, tjänstefel vid två fall och vårdslöshet i trafik. Straffet blev 20 000 kronor i dagsböter.

Hovrätten konstaterade att det borde ha varit fängelse. Men ett yttrande från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd gjorde att domstolen trodde att polismannen skulle förlora jobbet på grund av domen. Därför ansåg hovrätten att villkorlig dom var ett tillräckligt straff.

Men polismannen fick behålla jobbet.

Ansvarsnämnden konstaterade senare att polismannen visserligen åsidosatt kraven på behärskning och måttfullhet som måste ställas på poliser, men att brotten inte var tillräckligt grova för att avskeda mannen.

Brott på skolområde

I stället har han fått förtroendet att drilla morgondagens poliser i vapenkunskap och konflikthantering. Sedan drygt ett år är han utlånad till Polishögskolan för att arbetsträna.

Nu är han misstänkt för att ha begått brott på skolans område. Enligt uppgift till Aftonbladet har han hotat att döda en kollega.

- Det pågår en förundersökning, mer än så vill jag inte kommentera, säger chefsåklagare Christer Ekelund vid polismålsenheten.

Polismannen har delgivits misstanke om olaga hot.

- Han förnekar brott, säger hans advokat Leif Silbersky.

Polishögskolans ledning har informerats om utredningen. Sedan två veckor har polismannen inte längre kontakt med eleverna vid skolan, men är fortfarande i tjänst.

"Det är ansvarslöst"

- Det här är olyckligt och ser inte bra ut, nu måste vi utreda om han kan fortsätta jobba, säger prefekt Ingmar Bergman.

Personal vid skolan är mycket kritiska till att polismannen arbetar där.

- Han skulle absolut inte få vara här, det är ansvarslöst och ger helt fel signaler till våra nya poliser, säger en av dem till Aftonbladet.

Camilla Norström