Volvons säte började brinna

NYHETER

Karolina tvingades att släcka elden med snö

1 av 4 | Foto: skräckfärd Karolina Hast körde i cirka 90 kilometer i timmen när sätet på hennes mammas Volvo 850 började brinna. Hon lyckades släcka elden med snö. - Jag blev rädd att hela bilen skulle börja brinna, säger Karolina.

Plötsligt började bilsätet brinna under Karolina Hast.

Volvos problem med självantändande säten fortsätter.

- Det blev jättehett om baken samtidigt som det började ryka, säger hon, fortfarande chockad.

Karolina Hast, 19, hade lånat sin mammas Volvo 850 GLT, årsmodell -97, och var på väg hem när det började lukta konstigt inne i bilen.

Hon hann inte köra många meter förrän det sved till rejält i rumpan. Farten var då 90 km/tim.

- Det kändes som ett nålstick, berättar Karolina.

Hon stack ner handen för att känna vad det var. Då brände hon fingrarna, samtidigt som röken vällde ut ur dynan.

- Jag blev rädd att hela bilen skulle börja brinna, säger Karolina, som släckte branden med snö och en jacka.

Var på verkstad

Hon hade hört talas om Volvobilar som fattat eld på grund av överhettade säten, vilket familjen också hade pratat om hemma. Hennes pappa hade till och med lagt in en brandsläckare i bilen (som Karolina glömde att använda) eftersom han tyckt att sätet blivit lite för varmt på senaste tiden.

Det påtalade han också för Volvoverkstaden när bilen var inne på service så sent som förra måndagen. Där sa man att det nog inte var någon fara. I stället uppmanades han att "sänka termostaten".

- Det stämmer att bilen var här men vi hade inte fått i uppgift att titta på något säte. Det var när mannen betalade som han berättade att dynan kändes lite för varm, säger kundmottagaren Lennart Schyll på Karlbergs Bilaffär i Kisa.

Har ni fått information från Volvo hur ni ska ta hand om kunder som kommer in och klagar på överhettade säten?

- Nej, inte vad jag känner till. Och vad jag vet har vi heller aldrig haft några säten som brunnit.

Skadeslösa

På Volvo Personvagnar Sverige säger informationschef Bo Larsen att det gått ut meddelande till alla serviceverkstäder som klart talar om hur man ska handskas med kunder som kommer in med sönderbrända säten.

- Dessutom ska ägarna hållas helt skadeslösa.

Karolina Hasts skräckfärd slutade trots allt lyckligt. Skadorna inskränkte sig till ett förstört säte och en sönderbränd jacka.

- Men tänk om jag inte hade lyckats släcka branden. Då hade mamma varit utan bil nu " Och det kunde ha varit ännu värre om jag själv inte hunnit ut.

I USA har 75 000 bilar kallats tillbaka

Sven-Anders Eriksson