Bron i Genua rivs ett halvår efter tragedin

avTT

1 av 2 | Foto: Luca Zennaro/AP/TT
Området där bron rasade är avstängt för rivning och återuppbyggnad. Arkivbild.

Det som finns kvar av den kollapsade Morandibron i Genua i Italien ska rivas så att en ny bro kan byggas. Anhöriga till offren för broraset är tacksamma över att slippa se broresterna som ständigt påminner om tragedin.

43 personer dog när 200 meter av bron rasade under lunchrusningen den 14 augusti förra året. Boende i området har vittnat om att bron var i dåligt skick och det hände att söndervittrad betong föll ner på hus och bilar.

I sex månader har det som finns kvar av bron stått som ett fasansfullt minnesmärke över tragedin. Egle Possetti, som förlorade sin syster, svåger och deras två barn, är glad att det nu ska försvinna.

– För oss har det varit fruktansvärt att se den trasiga bron. Och att veta att 43 människor förlorade livet och att de flesta av dem var unga människor, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Staden ser på

Borgmästare Marco Bucci, som tidigare har sagt att Genua kommer att ha en ny bro inom ett år, tror att hela staden kommer att se på när bron rivs. Arbetet med att riva mindre avsnitt har redan påbörjats och tusentals ton stål, betong och asfalt har redan forslats bort.

Men på fredagen inleds arbetet med att plocka isär större delar av bron. Det väntas ta många timmar att avlägsna en 900 ton tung betongplatta, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Bucci är nöjd med arbetet så här långt.

– Redan på eftermiddagen den 14 augusti, när vi insåg omfattningen av tragedin, kavlade vi upp ärmarna och började arbeta. Hela staden gjorde samma sak, säger han till Reuters.

– Varje gång en sektion av bron rivs eller byggs upp på nytt bevisar vi för medborgarna att det är så här det ska gå till.

Utredning pågår

Utredningen om vem som bär skulden till olyckan pågår fortfarande. Egle Possetti ingår i en kommitté som arbetar för att regeringen ska lagstifta om snabbare utredningar vid stora tragedier.

Giovanna Donato, vars son förlorade sin pappa när hennes ex-man dog på Morandibron, är medlem av samma kommitté.

– Jag vill att bron förblir en moralisk symbol. Låt oss inte glömma att den rasade och att människor dog. Det borde aldrig ha hänt, säger hon till Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM