Massprotest mot separatisträttegång i Spanien

avTT

Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Tiotusentals människor marscherade på Barcelonas gator på lördagen i protest mot rättegången mot katalanska separatistledare.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Demonstranter håller upp porträtt på katalanska separatistledare som sitter fängslade eller befinner sig i exil.

Omkring 200 000 människor marscherade genom Barcelona på lördagen i protest mot att tolv katalanska separatistledare och aktivister ställts inför rätta för bland annat uppror och uppvigling. De åtalade riskerar fängelsestraff på upp till 25 år.

"Självbestämmande är inget brott", står det på en banderoll längst fram i demonstrationståget som initierats av Kataloniens regionpresident Quim Torra. Många av demonstranterna viftade med den blå, röda och gula katalanska separatistflaggan.

– Det som händer är verkligen sorgligt. Det är en politisk rättegång full av manipulation för att döma dem för någonting som inte är ett brott, säger den 48-årige demonstranten Jesus Rodriguez.

Åklagarna däremot hävdar att separatistledarna och aktivisterna åtalas för sina handlingar och inte för sina åsikter.

Rättegången mot de tolv katalanska politikerna och aktivisterna inleddes i tisdags i högsta domstolen i Madrid. Flera av de åtalade låg bakom den otillåtna folkomröstningen om katalansk självständighet den 1 oktober 2017 och den påföljande självständighetsförklaringen.

De åtalade riskerar fängelsestraff på upp till 25 år för bland annat uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Rättegången väntas pågå i tre månader och domarna beräknas dröja ytterligare några månader.