Hjältepiloten Tammie hyllas efter dramatiska nödlandningen

avEbba Thornéus

NYHETER

Trots en exploderad motor lyckades den tidigare stridspiloten Tammie Jo Shults landa det nödställda planet lugnt och säkert.

Shults – med ”nerver av stål” – hyllas nu stort på sociala medier.

”Hon var fantastisk, jag ska skicka henne ett julkort” skriver en passagerare.

I 20 minuter flög passagerarplanet från Southwest Airlines flight 1380, på väg från New York till Dallas med 149 personer ombord helt normalt.

Men därefter exploderade planets vänstra motor, varpå ett fönster slogs sönder och en kvinna nästan sögs ut ur planet till följd av tryckfallet.

1 av 5 | Foto: REUTERS
Tammie Jo Shults tillsammans med övriga besättningsmedlemmar efter nödlandningen.

Kvinna, identifierad som 43-åriga tvåbarnsmamman Jennifer Riordan dog kort därefter av sina skador och sju andra personer skadades.

Planet tvingades nödlanda på Philadelphia International Airport i delstaten Pennsylvania.

Nu har larmsamtalet från den dramatiska olyckan släppts i sin helhet.

På radion hörs hur den tidigare stridspiloten Tammie Jo Shults, lugnt och sansat förklara för flygledningen att de blivit av med delar av flygplanet och att hon behöver nödlanda på närmsta flygplats.

– Vi brinner inte men delar av planet saknas. De säger att det är ett hål och att någon fallit ut, fortsätter Shults.

Foto: Thomas P Milne/US Navy/Reuters
Tammie Jo Shults under militärtjänstgöringen i Washington 1992.

Vidare ber Shults att ett läkarteam ska möta dem på landningsbanan.

– Vi har skadade passagerare.

En av de första kvinnliga stridspiloterna

Tammie Jo Shults, 52, var en av de första kvinnliga stridspiloterna vid den amerikanska flottan och flög tidigare plan av modell F-18.

Hon hyllas nu stort på sociala medier för att hon landade det nöddrabbade planet och får beröm för sitt otroliga lugn.

”Hon har nerver av stål den damen. Jag applåderar henne,” skriver en passagerare medan en annan lovar att skicka henne ett julkort.

”Gud skickade sina änglar för att vaka över oss”, skriver en passagerare medan andra kallar henne både ”fantastisk” och ”lugnet självt”.

Teori: Metallutmattning

En passagerare berättar för CNN om sekunderna innan landning.

– Jag var inte säker på om planet skulle kunna landa, om det skulle köra in i en skyskrapa eller på en motorväg. Vi visste inte heller vilket tillstånd planet eller piloten var i. När vi äntligen landade var hela besättningen i tårar och människor grät. Alla var så tacksamma att vara vid liv.

The National Transportation Safety Board utreder nu vad som orsakade olyckan. En preliminär översyn av planet visade att ett av motorns fläktblad saknades, vilket tyder på att det kan röra sig om så kallad metallutmattning, vilket innebär en försämring av ett materials hållfasthet orsakad av upprepade, låga mekaniska spänningar.

Så sent som i augusti 2016 tvingades ett Southwest Airlines flyg från New Orleans till Orlando att nödlanda i Pensacola, Florida, efter motorhaveri.

Världens 3 dödligaste flygolyckor 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM