Selfieapan förlorade upphovsrätten – igen

avSimón Bustamante

NYHETER

2011 tog apan Naruto en selfie med fotografen David Slaters kamera – och gjorde dem båda till världskändisar.

Sedan följde en infekterad rättsprocess. Naruto förlorade upphovsrätten till bilden men fotografen gick med på att donera delar av intäkterna till djurrättsorganisationer.

Efter en överklagan har nu domstolen sagt sitt – igen, rapporterar Wall Street Journal.

I höstas slog en domstol fast att fotografen David Slater äger rättigheterna till den selfie som apan Naruto tog för sju år sedan och som gjorde dem båda till världskändisar.

Djurrättsorganisationen Peta hävdade å sin sida att Naruto ägde rättigheterna, eftersom det var apan som tagit bilden.

Man tycktes ha kommit fram till en förlikning, där 25 procent av Slaters alla intäkter på bilden skulle doneras till välgörenhetsorganisationer som skyddar Naruto och andra utrotningshotade apor.

Foto: DAVID SLATER/CATERS
Apan Naruto.

Domaren gav Peta en känga

Men domen överklagades – och nu har en amerikansk appellationsdomstol sagt sitt: Man kan inte driva rättsprocesser som hävdar att djur har upphovsrätt till foton. Enligt domstolen gäller amerikansk upphovsrättslag endast människor.

Vidare menar rätten att det inte går att veta om ”djur önskar ha upphovsrätt eller öppna bankkonton som rymmer ersättning”.

Domare Randy Smith passade även på att ge en känga till Peta, som varit drivande i rättsprocessen mot David Slater.

– Peta tycks utnyttja en ovetande Naruto för att vilja uppnå sina ideologiska mål. I det här fallet var Petas riktiga drivkraft att gynna sina egna intressen och inte Narutos.

ARTIKELN HANDLAR OM

Peta

Apor