Nyheter

Reinfeldt vill öka skyddet för kvinnor

Av: 

Camilla Sundell

NYHETER

I sitt årliga jultal lovade Fredrik Reinfeldt att öka skyddet för kvinnor som utsätts för våld.

Därför får Beatrice Ask i uppdrag att sammankalla hela rättskedjan för att stärka kvinnornas roll.

– Mitt ibland oss finns de som lever i motsatsen till frihet, sa statsministern i talet.

Våld, både mot män och kvinnor, var dominerande när Fredrik Reinfeldt höll sitt nionde jultal på Skansen i dag.

– Våldet förtär människor, det gör saker med vårt psyke, vår tilltro till andra människa och vårt självförtroende.

Hyllade kvinnojourer

Fredrik Reinfeldt tog upp exempel från kvinnojourer, polismyndigheter och universitet där han träffat både drabbade och förövare.

– Det är huvudsakligen kvinnor som drabbas och det våldet är mycket värre, mycket mer fysiskt än en det omnämnda, sade statsministern.

Han gick sedan in på att det egentligen bara finns en undersökning som visar på hur kvinnor har det hemma. Den publicerades för tio år sedan och visade att var tredje kvinna någongång i sitt liv har utsatts för våld.

– För 15 år sedan visste vi oerhört lite om detta. Det fanns en attityd att detta var något som tillhörde privatlivet. Vi var helt enkelt dåliga på att förstå hur många kvinnor det handlade om.

Ny satsning

Därefter valde statsministern att hylla bland annat kvinnojourerna, som redan under 70-talet uppmärksammade samhällsproblemet.

– Deras hjältefulla insats har bidragit till att vi bättre kunskaper idag.

Reinfeldt konstaterade att det går att göra ännu mer för utsatta kvinnor och punktade upp flera viktiga områden för att förändra både attityder och situationen för de drabbade, bland annat förstärka stödet till Kvinnojourerna och öka anslagen till forskning i ämnet.

Dessutom får justitieminister Beatrice Ask i uppdrag att sammankalla alla berörda myndigheter, från rättsväsendet till socialtjänst och kvinnojourer, för att bekämpa våldet. Arbetsmönstret ska se ut på samma sätt som den satsning regeringen gjort mot organiserad brottslighet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: