Senaste på norska svarta börsen: smör

Nytt norskt guld Privatpersoner i Norge säljer ett paket smör för 999 kronor.
Nytt norskt guld Privatpersoner i Norge säljer ett paket smör för 999 kronor.

En rysk man stoppades av norska tullen.

I bilen hade han 90 kilo smuggelsmör.

Värdet på gatan: upp till 210 000 kronor.

– Jag har tjänat flera tusen, säger smörsmugglaren Ole till Aftonbladet.

Smörsmugglare Smörbristen gör att tullen har fullt upp med smugglare. Här har man tagit en ryss med bilen full med smör.
Smörsmugglare Smörbristen gör att tullen har fullt upp med smugglare. Här har man tagit en ryss med bilen full med smör.

Det låter som en Norgehistoria.

Men i det här fallet är dock verkligheten värre än fiktionen.

I vanliga fall kostar ett 500 grams paket smör cirka 35 svenska kronor i affärerna. Men den stora mjölkbristen i Norge, samt att ett företag har monopol på marknaden, har gjort våra grannar i väst desperata.

Säljer öppnade paket

För att fixa julbaket betalar norrmännen nu upp till 1 100 kronor för ett halvkilo, på den svarta smörmarknaden. Ibland även för öppnade paket, vilket får myndigheter att varna de smörsugna norrmännen.

– Mat bör köpas från professionella och trygga handlare, inte i privatmiljö, säger Atle Wold, sektionschef vid Mattilsynet, till VG.

”Ger bort pengarna”

En av de som försöker sälja smör privat heter Arnt Igland. Han bjuder ut sitt smör på auktion på finn.no för 1 000 norska kronor per halvkilo.

– Det finns många som säljer för att tjäna pengar själv, men den som köper av mig ska få sätta in pengarna på SOS Barnbyars konto och sedan skicka kvittot till mig så får de smöret, säger han.

Aftonbladet har även pratat med smörsmugglaren Ole. Han är i 40-årsåldern, bor nära gränsen, och har varit och storhandlat i Sverige.

Hans pris är mer modest, han tar 150 kronor per paket.

– Hittills har jag tjänat 2 500 kronor. Folk är jätteglada när de köper av mig för alla andra säljer så dyrt.

Gripen ryss

Och bristen lockar besökare som åkt långväga. I fredags greps en ryss vid Svinesund misstänkt för smörsmuggling i stor skala.

Ryssen, bosatt i Tyskland, haffades i fredags med 90 kilo smör i bilen. Skulle han sälja dem till maxpriset så är priset på gatan alltså 210 000 svenska kronor.

– Det är det enda stora beslag vi har genomfört. Han smugglade även in köttvaror, och inte bara smör, säger Wenche Fredrikssen, kontorschef vid norska tullen.

Och kaoset i grannlandet fortsätter.

VG skriver att den stora norska mejerigrossisten Tine kan inte lova normalt läge förrän efter nyår.

Publisert: