Nyheter

Fyra års fängelse för grov våldtäkt på 12-årig flicka

Av: 

Linda Hjertén

Martin Ekelund

NYHETER

I dag föll domen mot Rocco Jensen

1993 dömdes Rocco Jensen, 41, för att ha misshandlat och knivhuggit sin unga flickvän Lotta Lindström till döds. I december förra året släpptes han fri. I somras åtalades han igen – misstänkt för våldtäkt på en tolvårig flicka. Domen föll i dag.
1993 dömdes Rocco Jensen, 41, för att ha misshandlat och knivhuggit sin unga flickvän Lotta Lindström till döds. I december förra året släpptes han fri. I somras åtalades han igen – misstänkt för våldtäkt på en tolvårig flicka. Domen föll i dag.

För 18 år sedan lät Rocco Jensen, 41, sin ex-flickvän Ann-Charlotte Lindström, 21, förblöda på köksgolvet.
I dag dömdes han till fyra års fängelse för grov våldtäkt mot barn.
Jensen drog in en 12-årig flicka i ett trapphus och utsatte henne för ett mycket brutalt överfall – ett halvår efter att han släppts från fängelset

Rocco Jensen döms för grov våldtäkt mot flickan, olovligt brukande, olovlig körning och narkotikabrott.
Vid åtta-tiden på kvällen den 15 juli i år larmade en 12-årig flicka polisen.

Hon berättar i ett inspelat videoförhör hur hon hade varit med några vänner i Vasaparken i centrala Stockholm. Flickan var på väg hem till sin mammas väninna när en okänd man släppte in henne i porten. Hon berättar att hon efter efter ett tag märkte hur han följde efter henne.

Flickan ringde på kvinnans dörr. Men ingen öppnade.

Då tog Jensen tag runt hennes hals. 12-åringen utsätts därefter för en mycket grov våldtäkt samtidigt som han höll ett stryptag runt hennes hals.
När hon så småningom tog sig ut ur porten träffade hon tre kamrater och berättade då vad som hade hänt. De har under rättegången vittnat och styrkt 12-åringens berättelse.
Efter en dryg månad ledde polisarbetet fram till ett gripande.
Gärningsmannens dna hade hittats på flickans trosor och shorts och efter en körning i polisens databas fick man en träff – den nyligen släppte mördaren Rocco Jensen, 41.
Rocco Jensen själv nekar till våldtäkten.

Knivhögg sambo

Han menar att han onanerade i trapphuset innan och att flickan måste fått hans sperma på sig.
– Vi delar inte åklagarens uppfattning att bevisningen är stark, har Jensens advokat Björn Lagerling sagt.

Flickan själv beskriver en man som mycket väl stämmer överens med Rocco Jensen. Polisen har även kunnat knyta honom till platsen med övervakningsbilder och genom att han själv har bekräftat det i förhör.

Dna-träff

Men tingsrätten går på åklagarens linje. Brottet anses vara grovt eftersom Rocco Jensen hållit ett stryptag på flickan under våldtäkten. Ett grepp som hårdnat om hon inte gjorde som han sa.
Straffskalan för våldtäkt mot barn ligger mellan fyra och tio år. Tingsrätten anser att straffet bör ligga i de nedre regionerna av skalan och bestämde det till fyra år. Samtidigt förklaras den villkorliga frigivningen från livstidsstraffet delvis förverkad. Och Rocco Jensen ska avtjäna ytterligare fyra år av den strafftiden.
1993 dömdes Rocco Jensen för att ha misshandlat och knivhuggit sin sambo Lotta Lindström, 21, till döds i hennes bostad i Linköping.
Mordet var hänsynslöst
Med en kniv högg han henne i halsen. Sedan gick han och lade sig för att sova medan Lotta Lindström förblödde. Enligt rättsläkaren var hon sannolikt vid liv i två timmar innan hon dog.
Blodspåren visar att hon tog sig runt i lägenheten och förgäves försökte resa sig.

Knark och kniv

Jensen dömdes till livstids fängelse, men fick straffet tidsbestämt till 26 år. I december förra året släpptes han fri i förtid.
Rättsmedicinalverket gjorde bedömningen att risken för att han skulle återfalla i brottslighet var låg.
Men redan under den utslussningsperiod som föregick frisläppandet begick han nya brott.
Han greps på tunnelbanan, med både knark och en kniv på sig.
Rocco Jensen fördes tillbaka till fängelset, men släpptes som planerat i mitten av december.
Ett halvår senare anmäldes han på nytt.
– Jag blir inte förvånad när jag hör att han misstänks för nya brott. Jag har varit emot hans permissioner och helt emot att han skulle släppas från fängelset. Det är fruktansvärt att en 12-årig liten flicka nu är drabbad, har Lotta Lindströms storasyster Jessika tidigare sagt.
Åklagare Jennie Söderberg har yrkat på att Jensen ska dömas för grov våldtäkt mot barn och att han ska betala 190 000 kronor i skadestånd till den 12-åriga flickan. Rätten bifaller skadeståndsyrkandet.

Hon är nöjd med den fällande domen.

– Sexualbrottsmål är svåra att bevisa eftersom det sällan finns vittnen till själva händelsen.

Söderberg hade själv yrkat på ett högre fängelsestraff men har ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga.– Jag ska först läsa genom domen i lugn och ro.

”Han borde återgå”

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem är mycket kritisk till nuvarande system som inte innebär att Rocco Jensen nu återgår till att avtjäna det livstidsstraff han ursprungligen dömdes till.
– Han borde återgå till livstidsstraffet eftersom det uppenbart har gjorts en farlighetsbedömning som var felaktig när han fick straffet omvandlat till tidsbestämt, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter