Mats Odell petas från KD-toppen

avPär Karlsson, Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: felipe morales

Mats Odell ville bli ny partiledare för Kristdemokraterna.

Nu petas han helt från partitoppen, enligt TV4 Nyheterna.

Beskedet förväntas komma i morgon.

Kristdemokraterna vill varken dementera eller bekräfta uppgifterna, som kommer både från TV4 och Sveriges Radio.

– Det är mycket rykten som pågår just nu, jag vill varken bekräfta eller dementera de här uppgifterna. Vi kommer skicka ut en pressinbjudan när vi ska presentera valberedningens förslag. Det är allt vi kommer säga, säger KD:s pressekreterare Fredrik Hardt.

Väntad petning

Enligt TV4 Nyheterna lanserar partiets valberedningen under fredagen ett förslag där Hägglund sitter kvar med Maria Larsson som vice ordförande.

Det var ingen överraskning menar Aftonbladets politiska kommentator.

– Förtroendet är högre för Göran Hägglund än Mats Odell och då måste valberedningen föreslå Göran Hägglund. I nästa sekund får man fundera på om Odell ska vara kvar. Det kan inte ta lång tid innan man kommer fram till att det kan han inte, säger Lena Mellin.

Ersätts av Lega

Källor till TV4 och Sveriges radio uppger att Odell petas som andra vice ordförande för att sedan ersätts av den tidigare simmaren David Lega, som kom in i Kristdemokraterna för mindre än ett år sedan, men har redan en plats i partistyrelsen.

– David Lega är en känd person både som ståuppare, simmare och KD-representant. KD har tidigare tagit fram kända personer för att vinna val. KD behöver all uppmärksamhet som de kan få. Då är det positivt för dom, säger Lena Mellin.

Kan petas mer

Petningen av Mats Odell slutar inte där tror Lena Mellin. Odell löper stor risk att även förlora sitt uppdrag som gruppledare för partiet.

– Det är inget bra val att ha kvar en bister förlorare, säger Mellin.

Det enda uppdraget Odell har kvar då är uppdraget som ordförande för näringsutskottet.

– Det är en fin post, men inte lika fin som partiledarens.

Publicerad: