Är en stålman – i förhandlingar

avPär Karlsson

Nye S-ledaren lovordas för sin lugna men tuffa stil

Lugn och stabil – även under en stenhård nattmangling.

Både Stefan Löfvens vänner och motparter hyllar hans talanger vid förhandlingsbordet.

– Det går inte att finta bort honom, säger Hans-Olof Nilsson, ordförande

i Livs.

Den nyvalde S-ledaren är efter många år inom fackföreningsrörelsen van vid tuffa förhandlingar. Nu ska Stefan Löfven försöka nå framgångar även när han ställs öga mot öga med regeringen.

Enligt både Löfvens med- och motparter kommer alliansen att få en tuff match. Löfven beskrivs som lugn och uthållig även under långa och hårda nattmanglingar.

”Väldigt envis”

– Han är resultatinriktad och brusar sällan upp. Han är lyssnande och argumenterande, men kan också vara väldigt envis, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare som bildat radarpar med Löfven på IF Metall.

Gått en hård skola

Cecilia Fahlberg, ordförande för Unionen, har förhandlat sida vid sida med Löfven inom samarbetet ”Facken inom industrin”.

– Regeringen kommer att få sig en match. Stefan är en väldigt driven person, men även kompromissvillig, säger hon.

Även de som suttit mitt emot Löfven vid förhandlingsbordet menar att Håkan Juholts efterträdare har talang.

– Stefan har haft en tydlig förmåga att konstatera att vi har ett gemensamt intresse, en stark industri. Vi har jobbat tillsammans med dem i olika frågor, säger Anders Weihe, förhandlingschef vid Teknikföretagen.

När arbetsmarknadens parter förhandlar är dagarna ofta långa och det händer att det hela slutar i hårda nattmanglingar. Enligt Livs ordförande Hans-Olof Nilsson har Löfven gått i den bästa förhandlingsskolan som finns.

– Han har fått lära sig att man alltid måste vara ärlig och förstå hur motparten känner.

”Lyckats bra”

Myterna är många kring hur det egentligen går till när fack och arbetsgivare brakar samman och ska förhandla fram nya avtal. Men i dag är det få nävar som slås i bordet och segrarna firar inte längre vid en väntande groggvagn.

– Allt det där är helt borta, det skulle inte fungera om vi drack sprit för medlemmarnas pengar. Men efter långa förhandlingar träffas vi och äter middag. Och har vi lyckats riktigt bra – ja då blir det avec också, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä.