Katten Elsa hittades utan huvud i grannens trädgård

NYHETER

När polisen ringde och berättade att de hittat bortsprungna Elsa blev Mikael och Marina först glada.

När det visade sig att den älskade katten hittats utan huvud förbyttes glädjen i sorg.

– Då fattade jag att kattmördaren slagit till igen, säger Mikael Kenell.

Det var på söndagsmorgonen, vid halv fem, som Mikael Kenell släppte ut katten Elsa i det lugna villaområdet i Motala. När det en halvtimme senare var dags för mat syntes Elsa inte till.

– Hon brukar gå ut en halvtimme, sedan kommer hon in och käkar, det har alltid varit så, säger Mikael Kenell.

1 av 2 | Foto: Privat
Katten Elsa hittades utan huvud i grannens trädgård.

Efter att Mikael lagt ut en efterlysning på Facebook hörde polisen av sig. De bad honom komma ner till stationen och identifiera en katt, som de misstänkte var Elsa.

– Vi blev jätteglada, Marina och jag, eftersom vi trodde att de hittat Elsa som sprungit bort.

Familjen tänkte att de nu skulle få återse sin älskade katt. Men när Mikael frågade om inte katten kunde identifieras via tatueringen i örat, förstod han att något riktigt hemskt inträffat.

– Då sa polisen att det inte fanns något huvud på katten. Först då fattade jag att kattmördaren har slagit till en gång till, säger Mikael.

Det var en granne som hittat Elsa i sin trädgård, bara 50 meter från familjens hem. Grannen hade då kontaktat polisen, som har inlett en förundersökning i ärendet.

Flera fall i området

Mikael är övertygad om att det inte är ett djur som ligger bakom Elsas död.

– Elsa har råkat träffa på fel person vid fel tillfälle. En söndagsmorgon i ett fridfullt villaområde. Det fanns inget blodspår heller, så på något sätt måste han ha knockat henne och tagit med henne bort och dumpat kroppen senare.

Flera katter, och även en hund, har råkat ut för liknande saker i Motalas villaområden det senaste året. Gemensamt för många av fallen är att varken huvudet eller blod finns i anslutning till resten av kroppen, vilket får även polisen att tro att det rör sig om en djurplågare.

– Om det hade varit ett djur som gett sig på den här katten så har jag svårt att tro att huvudet skulle vara avskilt på det här sättet. Jag gissar att någon avskilt huvudet från katten med ett vasst föremål, säger stationsbefälet Thomas Eriksson till SVT.

Frun är sjukskriven

Elsas död har tagit hårt på hela familjen.

– Vi är jätteledsna. Det är en familjemedlem som är borta. Elsa var världens goaste och bästa katt. Min fru har sjukskrivit sig och är hemma och tröstar sig så gott hon kan. Det är verkligen upp och ner att jobba i dag kan jag säga, säger Mikael.

Parets två andra katter, Lillan och Burra, saknar också sin vän.

– De står och tittar ut genom altandörren och väntar på att Elsa ska komma. Så de undrar ju också vad som har hänt, säger Mikael Kenell.

ARTIKELN HANDLAR OM

Husdjur

Motala