Damberg: Icke godkänt, Reinfeldt

avAnette Holmqvist

S totalsågar M:s sex år vid makten

Socialdemokraterna totalsågar regeringens sex år vid makten.

I en granskning av alliansens politik sedan 2006 konstaterar partiet att i princip allt har blivit sämre. Även i en europeisk jämförelse.

– Det blir icke godkänt för regeringen, säger Mikael Damberg, gruppledare (S).

Foto: Anette Holmqvist
Mikael Damberg.

I dag är det Moderaternas dag i Almedalen så största delen av det mediala ljuset ligger på statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som i kväll intar Almedalsscenen.

För att sno åt sig en del av uppmärksamheten presenterade Socialdemokraterna genom Mikael Damberg i dag rapporten "Uppdrag: Jobb" som är en granskning av regeringens politik på en rad områden.

– Det är Moderaternas dag i dag och vi tycker att det är viktigt att man utvärderar dem på det de sa att de skulle göra när de vann valet 2006. Det viktigaste löftet var att bekämpa arbetslösheten och utanförskapet men i dag har vi en situation där arbetslösheten och det långvariga utanförskapet faktiskt växer, säger han.

Granskat resultat

På området efter område har S genom offentlig statistik granskat Sveriges resultat och också jämfört dem med andra länder i Europa. Och slutsatsen från S är att i princip allt blivit sämre.

– Regeringens svar på kritiken brukar vara att det är den europeiska krisen som är orsaken. Vår granskning visar att det argumentet inte håller, säger Damberg.

Bland annat menar S att:

Arbetslösheten i Sverige är högre nu än när regeringen tog över efter tolv år med S vid makten.

De faktiskt sysselsatta sjunker.

Fler ungdomar är arbetslösa i dag än tidigare.

De långtidsarbetslösa har blivit dramatiskt fler.

Utbildningsresultatetn blir sämre.

Det har blivit krångligare att vara företagare.

I mitten av EU:s länder

På en rad powerpoint-blad visade Mikael Damberg också hur Sverige, i bästa fall, placerar sig i mitten av EU:s 27 länder.

– Man har skyllt på Europakrisen men det håller inte. I vår granskning ser vi att många länder har lyckats förbättra sin situation under krisåren, genom att göra rätt satsningar, säger Damberg.

ARTIKELN HANDLAR OM