’KD sparkar Mats Odell’

avLisa Röstlund, Pär Karlsson, Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
SNART UTE UR LEKEN När Mats Odells öppet utmanade Göran Hägglund som partiledare gjorde han sig omöjlig att behålla för partistyrelsen.

Mats Odell ville bli ny partiledare för Kristdemokraterna.

Nu petas han helt från partitoppen, enligt TV4 Nyheterna.

I dag kommer valberedningens förslag.

Kristdemokraterna vill inte kommentera uppgifterna om att Mats Odell sparkas, som kommer både från TV4 och Sveriges radio.

– Det är mycket rykten som pågår just nu, jag vill varken bekräfta eller dementera de här uppgifterna, säger KD:s pressekreterare Fredrik Hardt.

Kan inte sitta kvar

Klockan 13.30 i dag presenterar partiets valberedning sitt förslag, vid en presskonferens i riksdagen.

– Vi kan inte säga något innan dess, säger partiets kommunikationschef Mia Widell.

Enligt TV4 Nyheterna ska förslaget gå ut på att partiledaren Göran Hägglund sitter kvar med barn- och äldreministern Maria Larsson som vice ordförande.

Ingen överraskning, menar Aftonbladets politiska kommentator.

– Förtroendet är högre för Göran Hägglund än Mats Odell och då måste valberedningen föreslå Göran Hägglund. I nästa sekund får man fundera på om Odell ska vara kvar. Det kan inte ta lång tid innan man kommer fram till att det kan han inte, säger Lena Mellin.

Ersätt av David Lega

Källor till TV4 och Sveriges radio uppger att Odell petas som andra vice ordförande och ersätts av den tidigare simmaren David Lega, som kom in i Kristdemokraterna för mindre än ett år sedan, men redan tagit plats i partistyrelsen.

– David Lega är en känd person både som ståuppare, simmare och KD-representant. KD har tidigare tagit fram kända personer för att vinna val. KD behöver all uppmärksamhet som de kan få. Då är det positivt för dem, säger Lena Mellin.

Petningen av Mats Odell slutar inte där, tror Lena Mellin. Odell löper stor risk att även förlora sitt uppdrag som gruppledare för partiet.

– Det är inget bra val att ha kvar en bister förlorare, säger Mellin.

Det enda uppdraget Odell har kvar då är som ordförande för näringsutskottet.

– Det är en fin post, men inte lika fin som partiledarens, säger Mellin.

Under riksdagsspärren

Opinionssiffrorna för KD har sjunkit drastiskt sedan valet 2010. Hade det varit val förra månaden hade partiet åkt ur riksdagen. Enligt Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning i november hamnade KD under spärren, på 3,8 procent.

Under hösten har stort fokus varit på ledarstriden inom partiet. Stödet för Göran Hägglund har sjunkit internt och Mats Odell har utmanat honom öppet om topposten.

Publicerad: