Nyheter

Klockan klämtar för Håkan Juholt

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Nu är S-ledarens förtroendesiffror sämst någonsin

Aftonbladet/Sifo är rena skräckläsningen för Håkan ­Juholt.

Förtroendet för honom ­störtdyker till den lägsta nivån hittills för en S-­ledare.

Bara Jimmie Åkesson ­ligger sämre till.

Höstterminen började tungt för Håkan Juholt när Aftonbladet avslöjade att han skulle ­betala tillbaka det dubbla hyresbidrag han kvitterat ut under ­flera år.

Avslutningen går också i moll. Enligt Aftonbladet/­Sifo rasar förtroendet för ­Juholt till 16 procent. Inte ens en femtedel av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren.

Sahlin tidigare jumbo

Det är den klart sämsta noteringen för en socialdemokratisk partiledare sedan mätningarna inleddes våren 1995. Det tidigare bottenrekordet står Mona Sahlin för. Hösten 2009, ett knappt år före förlustvalet, ­hade 23 procent stort eller mycket stort förtroende för henne.

En riktig tankeställare är att 16 procent av väljarna har stort ­eller mycket stort förtroende för Håkan Juholt. Medan 44 procent helt saknar förtroende för ­honom. Det är den sämsta siffran hittills under mätningens 16-åriga historia – Jimmie Åkesson undantagen.

Brant uppförsbacke

Juholts ras är stort, hela 13 procentenheter på ett halvår, vilket givetvis är ett statistiskt säkerställt ras. Det tidigare rekordet har Göran Persson efter fiaskot i Sydafrika 1999. Då tappade han tio procentenheter på nio månader.

Men Juholts bekymmer slutar inte där. Inte ens hälften av ­S-väljarna, 48 procent, har stort eller mycket stort förtroende för sin partiledare. Det tangerar hans eget bottenrekord från mars, veckan efter att han valdes till partiledare.

Förtroendet är lägre för ­Håkan Juholt än för alla andra partiledare utom Jimmie Åkesson. Det är en kraftigt klämtande varningsklocka.

Det är också att förtroendet ökar för samtliga partiledare – utom för ­Håkan Juholt.

Juholt befinner sig alltså i en mycket djup förtroendesvacka. Uppförsbacken förefaller vara så brant att det är svårt att förstå hur han ska ta sig upp för den.

Mirakel har ­visserligen inträffat förr, även i ­politiken.

Men de är ganska sällsynta.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Aftonbladet/Sifo: Förtroendet för partiledarna

Läs hela undersökningen här!

Publisert: