Tre döda i flygolycka

1 av 2
NYHETER

Flygplanet kraschade rakt in i en bergvägg i norska Bjugn i dag.

Tre personer omkom i olyckan.

Larmet kom vid 12.30-tiden i dag.

Ett litet flygplan hade kraschat in i en bergvägg i Bjugn i Norge.

På väg mot Trondheim

– Vi fick bara besked av läkare på plats om att alla tre ombord har omkommit, säger Per Fjeld, presstalesman på räddningscentralen, till VG Nett.

Det ska inte vara höga berg i området.

– Den högsta toppen är på 240 meter. Det är ganska lågt molntäcke och vi har fått berättat för oss att det är krävande flygväder. Vi har vittnesobservationer på att de flög väldigt lågt, men vi vet fortfarande inte vad som har hänt, säger poliskommissarien Lars Melvold, till VG Nett.

Tyska medborgare

Enligt honom flög planet, en tyskregistrerad Cessna, i dödskraschen tillsammans med två andra mindre flygplan från Leksnes i Lofoten mot Trondheim för en mellanlandning.

– Vi har ingen kännedom om vilken kommunikation man haft mellan flygplanen. De andra två piloterna förhörs nu av polisen, säger han till tidningen.

De tre omkomna ska vara tyska medborgare, men det är ännu oklart vilken relation de och passagerarna i de andra två planen har till varandra. De som färdades i de andra två planen får nu krishjälp.

Polisen uppger för den norska tidningen att räddningsaktionen är svår eftersom det är brant i området och för att bensin har läckt från flygplanet.

Svåra förhållanden

En ambulanshelikopter tvingades landa 200 meter från platsen på grund av svåra förhållanden och två timmar efter olyckan hade brandkåren inte kunnat ta sig in i vraket på grund av brandrisk.

– Vi har skickat alla tillgängliga resurser till området för att kartlägga vad som har hänt, säger Owe Frøland, vakthavande räddningsledare på räddningscentralen, till tidningen.

Vad som ligger bakom olyckan är ännu oklart, men det var grått väder och låga moln i området, rapporterar NTB enligt TT.

– Jag är inte så långt ifrån Bjugn nu och molnen ligger ganska lågt så det är inte optimala flygförhållanden i dag, säger Kenny Hansen, som flyger mycket i området, till VG Nett.