Fartyg krossade och flera döda i ny tyfon

NYHETER

Kaos när tyfonen Bolaven drabbade Sydkorea idag

1 av 9 | Foto: Två kinesiska fiskebåtar kämpar mot tyfonvindarna söder om koreanska halvön.

Fiskebåtarna krossades som legobitar.

Ännu en tyfon – Bolaven – drabbade idag Sydostasien.

Den kraftiga tyfonen drabbade Sydkorea med häftiga skyfall och kraftig vind. I de gigantiska vågor som bildades kastades bland annat fiskebåtar runt ön Jeju i syd in mot klippkusten och krossades, uppger nyhetsbyrån AP.

Räddningstjänsten lyckades rädda 12 fiskare men fem omkom och ytterligare 10 saknas från de kinesiska fartygen. Vågorna gjorde räddningsinsatsen nästintill omöjlig och speciella pistoler användes för att skjuta räddningsrep till fartygen som inte gick att nå på annat sätt.

15 000 skolor stängde

Tyfonvarning utfärdades också till huvudstaden Seoul sedan Bolaven under sin framfart plöjt ner alltfrån elstolpar till kyrktorn och lämnat flera dödsoffer efter sig. Under dagen var huvudstadens gator fyllda av löv, skräp och nedfallna grenar och över 15 000 skolor runt om i landet ställde in undervisningen.

Tyfonen nådde även Nordkorea där räddningsberedskapen är mindre utbyggd och där man ännu kämpar med förödelsen efter den svåra översvämningen i juli. Många av offren bor fortfarande i tält och får vatten och mat från FN-baser men risken för undernäring de närmaste veckorna är överhängande.

Tyfonen drog igår först in över den japanska ön Okinawa och längre söderut fruktar invånarna redan för en annan tyfon, Tembin.