Ingen sex, då blir han en fyllefluga

NYHETER

Bananflugans sexliv kartlagd

Flugor som får nobben tar till spriten.

Ny forskning visar att manliga bananflugor söker tröst i alkohol när de nekats sex.

Foto: Nyktra bananflugor … Forskarna säger att sexnobbade manliga bananflugor drivs till överdriven alkoholkonsumtion än med jämförbara, sexuellt tillfredsställda manliga flugor. Men det här är två tillfredsställda flugor som inte går ner sig i spritträsket.

Scenen känns igen från mängder av filmer och böcker. Mannen som inte får ligga går till baren och super bort sin sexuella frustration.

Nu visar det sig att manliga bananflugor även de tar till spriten när de blir avvisade, skriver Daily Mail.

I en forskningsstudie som genomförts på University of California stängde man in manliga bananflugor, antingen med villiga oskulder eller med flughonor som redan blivit befruktade.

Valde fyllan

Sen flyttades hanarna till en egen bur där de kunde välja mellan mat från två olika sugrör, där den ena spetsats med 15 procent alkohol.

De sexuellt frustrerade hanarna valde i försöken att dränka sina sorger i sprit medan de som hade umgåtts med oskulder nöjde sig med vanlig mat.

Enligt studien, som publiceras i det senaste numret av Science, har forskarna hittat en peptid i flugornas hjärnor som styr suget efter alkohol.

Nu hoppas man att resultatet ska leda till att en motsvarande peptid i den mänskliga hjärnan ska kunna manipuleras, för att på så sätt kunna påverka beroendemönster även hos människor.

– Det är som ett relä som representerar belönings-

nivån i hjärnan och som påverkar det belöningssökande beteendet, säger doktor Galit Shohat-Ophir enligt Daily Mail.

I försöken har forskare lyckats använda nivåerna av peptiden i flugornas hjärnor till att få de sexuellt frustrerade hanarna att avstå från alkohol och i stället bete sig som sina mer tillfredställda kompisar.

Mer komplicerat

Men att använda sig av människans motsvarande peptid på samma sätt är aningen mer komplicerat.

Förutom alkoholkonsumtion har den även inverkan på matvanor, ångestkänslor och sömn, skriver Daily Mail.