Nyheter

Två S-distrikt kräver Juholts avgång

NYHETER

"Håkan Juholt bör bytas ut"

Flera partidistrikt kräver att han avgår – andra ger sitt stöd.
Än är Håkan Juholts öde som partiledare ovisst.
Verkställande utskottets möte pågår fortfarande, trots att det skulle varit slut vid lunchtid i dag.

Två S-distrikt – Örebro och Västmanland – kräver öppet att Håkan Juholt lämnar sin post som ordförande.

– Håkan Juholt bör bytas ut. Han bör lämna posten som partiordförande för partiets skull. Vi är eniga i det beslutet, säger Pia Nilsson, riksdagsledamot och vice ordförande i Västmanlands partidistrikt till TT.

"Inget förtroende"

Hon säger att distriktsstyrelsen, samtliga arbetarekommunsordförande samt kommun- och landstingsråd står bakom beslutet.

"Med anledning av det utomordentligt allvarliga läge vårt parti befinner sig har styrelsen för Socialdemokraterna i Örebro län i dag beslutat att vi inte längre har förtroende för Håkan Juholt som partiordförande", skriver Örebros distrikt på sin hemsida. Vid 16-tiden kom även avgångskrav från Mikael Berglund, vice ordförande i Västerbottens partidistrikt.

– Jag har pratat med så många människor som ser det som vi inte ser inom partiet. Det är kört, säger Berglund till SVT.

Vid lunchtid rapporterade Ekot att de erfar att även Sörmland ställer sig bakom avgångskravet. Aftonbladet har sökt distriktsordförande Hans Ekström.

Dessutom har distriktet på Gotland kallat till ett extra sammanträde i morgon där de ska diskutera förtroendet för partiledaren.

– Jag behöver lyfta frågan för att få mandat att uttala mig för hela distriktet, säger ordföranden Christer Engelhardt till Aftonbladet.

Anledningen till att han sammankallar är eftersom flera distrikt meddelat att de önskar Juholts avgång.

– Tidigare har det handlat om enskilda socialdemokratiska företrädare på olika nivåer. Nu är det enskilda distrikt som kräver hans avgång vilket gör att frågan hamnar i ett annat läge.

Fram till mötet har distriktet enligt Engelhardt ett uttalat förtroende.

Andra distrikt, bland annat Uppsala, har vänt sig direkt till både VU och partisekreteraren Carin Jämtin för att uttrycka sin oro och kräva förändring.

– Jag litar på att den här processen fungerar nu och har fullt förtroende för att VU hanterar det här på bästa möjliga sätt, säger Agneta Gille, ordförande i Uppsala.

"Fel att gå via media"

Hon är mycket kritisk till att granndistriken öppet krävt Juholts avgång.

– Personligen tycker jag att det är fel att gå via media. Jag tycker inte om det. Den här frågan gör man upp internt i partiet.

Hur ser du på situationen just nu?

– Läget är mycket, mycket allvarligt men vi litar till VU och kommer inte att försöka påverka dem. Vi som distrikt att ge några andra kommentarer.

Vad ser du som det största problemet?

– Förtroendet för partiet och för Håkan.

Hon har ännu inte fått någon kallelse till telefonkonferens med de andra ordförandena men förväntar sig att det kommer senare i eftermiddag.

På annat håll går två ordförande med på att anonymt kritisera situationen:

– Vi kan inte fortsätta att vara så jagade som parti. Vi får inget fokus på politiken utan det är bara fokus på vad Håkan har sagt eller gjort. Vi måste få till en förändring där, säger en ordförande.

– VU diskuterar väldigt ingående olika alternativ och lösningar. Det är ingen enkel fråga och de behöver tid på sig, säger en annan ordförande.

Uttalat stöd

De andra distrikten som Aftonbladet varit i kontakt med har uttalat ett starkt stöd för Håkan Juholt som partiledare.

Två av dem är Jönköpings läns partidistrikt och Kalmar län.

– Det har vi gjort flera gånger. Vi står helt bakom honom som partiledare. Han har ett stort stöd från oss, säger Ulla Gradeen från Jönköping.

I Kalmar har Socialdemokraterna publicerat ett pressmeddelande om att de stödjer Håkan Juholt fullt ut.

– Socialdemokraternas verkställande utskott i Kalmar län vill här uttala vårt stöd för Håkan Juholt. Vi har också många partikamrater och sympatisörer från länet som starkt reagerat och är upprörda på det som nu sker, säger distriktsordförande Lena Segerberg i ett pressmeddelande.

Gjorde efterforskningar

Andra distrikt har sagt att de stödjer honom – om Socialdemokraternas verkställande utskott gör det.

Enligt uppgifter till Aftonbladet gjordes sonderingar inför VU-mötet av de inom partiet som vill avsätta Håkan Juholt. Efter den kunde man konstatera att partiledaren fortfarande har en majoritet av distrikten bakom sig. Minst tolv ska ha uttryckt sitt förtroende, men ytterligare ett par distrikt räknas in bakom honom. Att ett par S-distrikt nu går ut och kräver hans avgång kan ses som ett sätt att sätta press på VU och övriga partidistrikt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter