Nordkoreas superfiasko

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Gigantiskt misslyckade för Kim Jong Un

1 av 3 | Foto: AP
Den kontroversiella raketen.

Nordkorea trotsade omvärlden och sköt planenligt upp en raket.

Men för andra gången misslyckades nordkoreanerna – raketen sprängdes i bitar som föll i havet. Fördömande och ironiska kommentarer följde fiaskot.

Flygningen pågick någon minut på fredagen. Raketen havererade när första och andra raketsteget inte skiljdes åt, uppgav Sydkoreas försvarsdepartement, som sade att det skulle söka efter vrakdelar.

Raketen nådde 12–15 mil upp rymden, enligt försvarsdepartementet i Japan. Den störtade 16,5 mil öster om Seoul.

Regeringen i Pyongyang teg länge om vad som hänt och den nordkoreanska rymdfartsmyndigheten förnekade att den hade några uppgifter om raketen.

Först efter flera timmar meddelade den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA att ett försök att sätta en satellit i omlopp hade misslyckats. Forskare, tekniker och experter undersöker haveriorsaken, sade KCNA.

"Ett säkerhetshot"

Protesterna kom snabbt sedan nyheten om raketen spritt sig. Eniga kritiker i USA, Japan, Sydkorea, Tyskland och Storbritannien kallade den för en provokation och ett brott mot Nordkoreas internationella förpliktelser.

– Trots misslyckandet var det en provokation som hotade regionens säkerhet, kommenterade presidenthögkvarteret Vita huset i Washington.

Grannländerna Japan och Sydkorea hade krävt att nordkoreanerna skulle avblåsa uppskjutningen och fått stöd i omvärlden, inte minst från USA.

Nordkorea avfärdade invändningarna med att raketens uppgift var att sätta en vädersatellit i omlopp. Precis som 2009 då landet misslyckades med att få upp en satellit.

Maskerat vapentest

Kritikerna har varken nu eller då trott på uppgiften om satelliten utan befarat att detta var ett maskerat test av en långdistansrobot, Taepodong-2, som kan bära kärnvapen. Därmed skulle Nordkorea bryta mot ett internationellt avtal där landet lovat att avbryta sin utveckling av kärnvapen, anser kritikerna.

USA vidhöll efter fredagens fiasko att det var en Taepodong-2.

Enligt analytiker hann nordkoreanerna framställa flera atomladdningar innan de ingick avtalet.

Dåligt för vapenaffärer

Fördömandena av uppskjutningen blandades också med ironiska kommentarer om att Pyongyang missat ett propagandatillfälle att visa upp sina muskler. Köpare av nordkoreanska vapen bör tänka sig för två gånger efter detta, sade en tjänsteman i i USA:s militärhögkvarter Pentagon. Och något verkligt hot mot USA har inte raketen varit enligt militären.

FN:s säkerhetsråd väntas ta upp raketuppskjutningen under fredagen. Det internationella ekonomiska samarbetet G8 hoppas då på ett fördömande från rådet.

Romney till angrepp – mot Obama

Republikanernas troliga presidentkandidat Mitt Romney gick till skarpt angrepp mot president Barack Obama efter fredagens raketuppskjutning från Nordkorea.

Den understryker presidentens svaghet, sade Romney.

– I stället för att bemöta Pyongyang från en styrkeposition har Obama försökt blidka regimen med ett avtal om matbistånd.

– Det visade sig vara lika naivt som kortlivat.

USA avbröt sin planerade sändning av mat till Nordkoreas svältande människor när landets regering meddelade att den skulle skjuta upp en raket.

Publicerad: