SOS-sköterskan frias från Emils död

"Mina tårar har tagit slut", säger mamman som kommer att överklaga

Emil Linnell, 23, ringde 112 tre gånger och vädjade om ambulans.

Den 52-årige sjuksköterskan skickade aldrig någon – men i dag frias han av Stockholms tingsrätt.

– Helt fel, helt fruktansvärt. Vi kommer att överklaga, säger Emils mamma Eva Vassilakis.

Eva Vassilakis svägerska höll om henne i tingsrättens reception, medan de väntade på domen.

Klockan 13.30 kom den vita pappersbunten: åtalet ogillas. Sköterskan är enligt rätten oskyldig till vållande av Emils död.

– Vad ska jag säga? Mina tårar har tagit slut. Jag har slutat sova. Det här är helt fel. Han ska ha sitt straff. Han ska ha fängelse. Det finns inga tvivel om det, säger Eva Vassilakis till Aftonbladet.

Dog på hallgolvet

Vid 8 på morgonen den 30 januari hittades Emil Linnell död, ensam hemma på hallgolvet i sin lägenhet. Emil hade förblött, efter att hans mjälte spruckit.

Två timmar innan dess hade han 13 gånger upprepat för SOS Alarm att han inte kunde andas.

Den 52-åriga sjuksköterskan som tog emot Emils desperata samtal, bedömde att han led av panikångest, och kontaktade jourläkare – men skickade aldrig någon ambulans.

Mamma Eva Vassilakis säger till Aftonbladet efter beskedet att familjen kommer att överklaga tingsrättens beslut.

– Helt fel, helt fruktansvärt, det är under all kritik. Det här betyder att vi får börja om igen. Vi ger oss inte.

Hon har svårt att sätta ord på tiden sedan sonen hittades död.

– Det har varit hemskt. Emil har två bröder och de har tagit det här väldigt, väldigt hårt. Jag har inte kunnat sova. Nu har vi svärmor från Grekland som bor hos oss för att stötta. Hon står med båda fötterna på jorden och tar ner mig när jag försvinner iväg.

Inte bevisat

52-åringen har tidigare fått klagomål på sig om att han inte lyssnat tillräckligt på personer som ringt in. Han fick sparken från SOS Alarm när felbedömningen om Emil kom fram.

Sköterskan åtalades för vållande till annans död. Åklagare Gunnar Fjaerstad ansåg att det tydligt hörs på de inspelade nödsamtalen att Emil inte kan andas.

– Enligt tingsrätten har det utan tvekan ålegat SOS-sjuksköterskan att skicka ambulans. Men tingsrätten har inte funnit det bevisat, med hänsyn till den unge mannens svåra hälsotillstånd, att döden skulle ha uteblivit om så hade skett; något som varit en förutsättning för en fällande dom, står det i ett pressmeddelande från Stockholms tingsrätt.

Försvarsadvokaten: "Han är väldigt tagen"

52-åringens advokat Björn Hurtig delar domstolens beslut på flera punkter.

– Jag är nöjd och lite lättad, det var inte ett lätt mål att försvara. Ni i media har bidragit till att det kändes snudd på som att försvara Sveriges minst omtyckta man, säger han.

– Vårt tyngsta argument är att det inte är bevisat att en ambulans hade räddat honom.

Björn Hurtig anser att SOS Alarm, som var 52-åringens arbetsgivare, har kommit lindrigast undan.

– Det fanns brister hos dem, men de har sparkat ut min klient i kylan. Men rapporteringen visar ju att de har behövt göra om systemet efter det här.

Hur mår din klient?

– Han är väldigt tagen, jag har gett honom rådet att ta det lugnt idag. Jag ska läsa domen några gånger och så ska vi sätta och gå igenom den imorgon. Jag har även förberett honom på att domen kan komma att överklagas.

Åklagaren: "Oerhört spekulativt"

Åklagare Gunnar Fjaerstad anser att domen är välskriven – men fel.

– Tingsrätten har både grundligt och välformulerat redovisat skälen till sin friande dom. Sedan ställer de väldigt höga beviskrav för mig. Jag skulle bevisa vad som hade hänt med Emil om han hade fått en ambulans. Det är omöjligt att bevisa vad som skulle ha skett i samband med något som aldrig skedde.

– Emil var klockan 06.00 bevisligen i så bra skick att han kunde svara på frågorna. Om han i samma tidpunkt fått ambulans menar jag att prognosen hade vänt för hans del.

– Vare sig jag eller tingsrätten ska sitta och spekulera om vad som sedan hade skett på sjukhuset. Det är klart han hade fått vård, och vården börjar ju redan i ambulansen.

SOS Alarm vill inte kommentera

– Ambulansen utgör en allt större del av akutsjukvården i Sverige. Det finns dropp, syrgas, sjuksköterska. Den vården hade initierats inom sex minuter om sköterskan hade skickat en ambulans. Det är väldigt spekulativt, säger Gunnar Fjaerstad.

Familjen meddelar att de vill överklaga. Vad säger du?

– Det ska jag inte kommentera i massmedia utan bakom mitt tjänstebord. Men det är ett väldigt intressant ärende. Frågan handlar om vad som ska krävas av en åklagare i ett sådant här sammanhang.

I ett pressmeddelande säger Johan Hedensiö, vd för SOS Alarm, att han inte vill kommentera domen.

– Vi vill inte kommentera domen innan den har vunnit laga kraft. Det är en unik och tragisk händelse där rättsprocessen behöver gå sin gilla gång. Ansvarsfrågan inom vård- och larmkedjan är stor, svår och oerhört viktig.

I pressmeddelandet står också att domen inte påverkar uppsägningen av sjuksköterskan, eftersom en intern utredning i samband med Lex Maria-anmälan slog fast att mannen inte var lämplig att arbeta på SOS Alarm.

Publisert: