Nyheter

”Han sköts av hemlig polis”

Av: 

Mattias Carlsson

NYHETER

Iman sköts i huvudet av pistolman i Strömsund

En muslimsk imam i Strömsund sköts i huvudet i går av en okänd gärningsman.

Obidkhon Sobitkhony, 58, överlevde attacken och kämpar just nu för sitt liv på sjukhuset i Umeå.

– Han var på väg till moskén, säger en anhörig.

FICK LIVSHOTANDE SKADOR. Obidkhon Sobitkhony bor med sin familj i Strömsund. 1999 efterlystes han av Interpol misstänkt för vapenbrott och terrorism. Sobitkhony nekade till alla brottsmisstankar och efterlysningen hävdes senare.
FICK LIVSHOTANDE SKADOR. Obidkhon Sobitkhony bor med sin familj i Strömsund. 1999 efterlystes han av Interpol misstänkt för vapenbrott och terrorism. Sobitkhony nekade till alla brottsmisstankar och efterlysningen hävdes senare.

Obidkhon Sobitkhony, hette tidigare Obidin Nazarov och kom till Sverige som flykting 2006. Han är nu bosatt i Strömsund i Jämtland med sin familj.

I går vid 13:40 tiden fick polisen in larm om skottlossning i centrala Strömsund. När de kommer fram hittar de Obidkhon Sobitkhony i trappuppgången, skjuten i huvudet.

Han var fortfarande vid liv och flögs i ambulanshelikopter till sjukhuset i Östersund. Han fördes senare till universitetssjukhuset i Umeå.

Där vakade i går vänner och anhöriga.

– Vi vet inte hur han mår just nu, vi väntar på besked, säger en vän till Obidkhon.

På väg till moskén

Hemma i Strömsund väntade också familjen på besked.

– Han var på väg till moskén när det hände men vi vet inte hur det gick till. Vi väntar på besked från polisen, säger en anhörig.

Polisen rubricerar attacken som försök till mord och i anslutning till brottsplatsen hittade polisen en väska med ett handeldvapen som man används i skjutningen.

I hemlandet Uzbekistan var Obidkhon Sobitkhony en högt uppsatt religiös ledare och regimkritiker. I februari 1999 blev han internationellt efterlyst av Interpol. Myndigheterna i Uzbekistan hade då utfärdad en arresteringsorder med misstankar om vapenbrott och terrorism.

Svor sig fri

Men han svor sig fri från anklagelserna och sedan en tid är efterlysningen på Interpol borttagen.

– Muslimer förföljdes och regeringen grep, kidnappade och torterade muslimer. Anklagelserna är falska, påhittade av regeringen, sa Obidkhon Sobitkhony i en intervju med Aftonbladet 2007.

Personer i imamens närhet tror att mordförsöket kan vara kopplat till hans roll som regimkritiker och imam.

– Det kan vara så att det är den uzbekiska säkerhetspolisen som ligger bakom, säger en person i hans närhet.

Polisen vill inte kommentera några möjliga motiv.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert: