Nyheter

”De är vältränade”

Av: 

Thomas Eriksson

Ivar Nilsson

NYHETER

Flygofficer om besättningen

Om besättningen på Helculesplanet har tvingats nödlanda så är chanserna stora att de fortfarande lever, enligt en norsk flygofficer.

Ombord fanns det bland annat sovsäckar, tält och annan överlevnadsutrustning.

Mattias Ottis, 39, har jobbat som Herculespilot i 14 år inom det svenska försvaret.
Mattias Ottis, 39, har jobbat som Herculespilot i 14 år inom det svenska försvaret.

Det är fortfarande oklart vad som hänt med det norska Herculesplan som försvann vid Kebnekaise i går eftermiddag.

Välutrustade

Om planet har nödlandat finns det dock goda förutsättningar för att de fem i besättningen fortfarande är vid liv i det hårda väder som råder i Kebnekaisefjällen.

– De är vältränade och välutrustade. De har bland annat tält, sovsäck, vatten och allt annat ombord som de behöver för att överleva i dåligt väder, säger Diederik Willem Kolff, stationschef vid Gardermoens militära flygplats där det aktuella planet var baserat, till NRK.

Erfaret manskap

De fyra männen och kvinnan som fanns ombord på planet beskrivs som mycket erfarna med många flygtimmar i just Herculesplan bakom sig.

– Det är ett mycket erfaret manskap. Om det är tal om en eventuell nödlandning, så kan de här fem människorna överleva en lång tid, säger Kolff till tv-kanalen.

”Byggt för tuffa tag”

Mattias Ottis, 39, har jobbat som Herculespilot i 14 år inom det svenska försvaret.

– Det är ett väldigt robust flygplan som är byggt för att kunna starta och landa på olika underlag som till exempel grus, gräs, sand eller snö. Det är gjort för tuffa tag och är ett av de bättre planen på att klara en nödlandning.  

Söker i hårt väder

Just nu pågår sökningsarbetet med hjälp av skotrar, skidor och bandvagnar. Vädret är dock hårt med vind och snöfall och sikten är väldigt dålig. På grund av vädret har de civila och militära helikoptrar som finns på plats inte kunnat ta sig fram till sökområdet. Flygplan söker från hög höjd med hjälp av instrument.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Interaktiv karta - hitta.seTipsa | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter