Nyheter

Ny vänsterstrid

Av: 

Elisabeth Marmorstein

Pär Karlsson

Kamp om prestigeposten Både Mia Sydow Mölleby och Aron Etzler vill bli Vänsterpartiets nya partisekreterare.
Kamp om prestigeposten Både Mia Sydow Mölleby och Aron Etzler vill bli Vänsterpartiets nya partisekreterare.

NYHETER

UPPSALA. Nästa V-strid står för dörren – flera kandidater vill ha jobbet som partisekreterare.

Efter valet av Jonas Sjöstedt kräver partikamraterna fler kvinnor på framträdande poster.

– För min del skulle det vara en mycket olycklig kombination med män både som partiledare och partisekreterare, säger kandidaten Mia Sydow Mölleby.

När ombuden på Vänsterpartiets kongress i Uppsala röstade ned förslaget om delat ledarskap innebar det också att det inte blev någon kvinna i den absoluta partitoppen. Nu väntar nästa batalj inom V när en ny partisekreterare ska väljas. Mycket talar för att även denna post tas över av en man.

Vill ta över posten

I början av februari ska partistyrelsen besluta vem som ska efterträda Anki Ahlsten, som varit partisekreterare sedan 2006. Redan nu har två kandidater trätt fram, Aron Etzler, i dag chefredaktör för tidningen Flamman och riksdagsledamoten Mia Sydow Mölleby.

Aftonbladets unika undersökning bland 166 av deltagarna på V-kongressen visar att det är Etzler som i dag har starkast stöd. 85 av de tillfrågade vill se honom som partisekreterare medan 56 föredrar Sydow Mölleby.

– Det är många människor som vill att jag ska bli partisekreterare, eftersom de vet vad jag står för och tycker jag har integritet. Sedan tror jag det spelar stor roll att jag har skrivit mycket om hur man bygger en starkare organisation, hur man tar inspiration från andra lyckade vänsterexempel i Holland och Norge, säger Aron Etzler.

”Tänker lite längre”

Etzler har även ett starkt stöd från den nyvalde partiledaren som kallat honom för vänsterns svar på Moderaternas spin-doctor Per Schlingmann.

– Aron är lite ovanlig för han tänker lite längre. Dessutom har han ett europeiskt perspektiv, han kan europeisk vänster och det tycker jag att vi ska ta till vara. Han är också specialist på nya Moderaterna, vilket jag tycker är intressant, säger Jonas Sjöstedt.

V-ledaren utesluter alltså inte en man på posten.

– Det avgörande är att det inte får vara en majoritet män i den samlade partiledningen säger han.

”Klara det bra”

Men från annat håll i partiet hörs helt andra tongångar. Riksdagsledamoten Mia Sydow Mölleby är också intresserad av jobbet.

– Jag kan inte veta om jag passar innan det har diskuterats i partistyrelsen. Men jag är bra på att jobba med organisation, lösa konflikter och att hålla ihop rörelser internt. Vill man ha en sådan partisekreterare så kommer jag klara det bra. Vill man han en ny Per Schlingmann, då är det inte mig man ska ha, säger hon.

Till skillnad från Sjöstedt och Etzler tycker dock Mia Sydow Mölleby att det vore väldigt olyckligt med två män på de både topposterna.

– Man kan inte väga upp en manlig partiledare med en kvinnlig partisekreterare, men man kan definitivt väga ned ett feministiskt parti med män på båda posterna. Då måste skälen vara väldigt tunga, säger hon.

Kollektiv styrning

Aron Etzler håller inte med:

– Vänsterpartiet styrs kollektivt, det viktiga är att man kommer att ha en kollektivt stark ledning med många profilerade kvinnor. Jag är övertygad om att Rosanna Dinamarca, Josefin Brink och Ulla Andersson kommer att synas tillsammans med Sjöstedt. Partisekreteraren har en intern funktion, det är en person som ska samla och entusiasmera partiet. Många väljare vet inte ens vem som har rollen i de festa partier.

Flera kvinnor

Förutom de två huvudkandidaterna har även flera andra personer diskuterats. En av dem är Wiwi-Anne Johansson, som kongressen valde in i partistyrelsen trots att hon inte ingick i valberedningens förslag.

– Hon samarbetar väldigt bra med Jonas Sjöstedt, säger en av hennes anhängare.

En annan som nämnts är Karin Rågsjö, som även hon sitter med i partistyrelsen.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter