Polisen: Han högg flickan

avHenrik Lundgren, Johanna Hellsten, Martin Ekelund

28-åring häktad för attacken på skolan
Mamman: Han har problem med psyket

1 av 3 | Foto: Foto: ROGER LUNDSTEN
TRÄFFADES I HALSEN Här, på skolgården i Hjällbo, knivhöggs den 10-åriga flickan. Nu misstänks en 28-åring för vansinnesdådet.

GÖTEBORG/STOCKHOLM. En 28-årig man greps i går i utlandet, misstänkt för att knivhuggit en tioårig flicka i halsen på en skolgård i Göteborg.

Nu berättar mannens familj att han länge mått psykiskt dåligt – och att han redan som barn knivhotade sina fosterföräldrar.

– När han dricker alkohol så mår han inte bra, säger mamman.

Den tioåriga flickan på väg tillbaka till Bergsgårdsskolan i Hjällbo när hon överraskades av gärningsmannen. Han gick fram till henne, sa hej och högg henne i halsen med en kniv.

I går häktades en 28-åring i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök förra måndagen. Då hade han redan gripits av lokal polis i ett europeiskt land.

– Han är anträffad utomlands och är numera i polisförvar. Nu vidtar ett utlämningsförfarande och det har utfärdats en europeisk arresteringsorder, säger åklagare Per Håkan Larsson.

Nära ryggmärgen

Åklagaren menar att det bara var tillfälligheter som gjorde att flickan överlevde. Enligt familjen stannade kniven mindre än en centimeter från ryggmärgen.

Per Håkan Larsson är övertygad om att det är rätt man som gripits och att det inte finns fler inblandade.

Mannens advokat, Claes Östlund, visste inte i går hur 28-åringen ställer sig till anklagelserna. Han hade ännu inte haft kontakt med sin klient. Men han medger att det finns en hel del som pekar mot 28-åringen.

– Det som har presenterats för domstolen har räckt till sannolika skäl så det finns väl en viss substans i det.

Har mått dåligt

Den misstänkta 28-åringen bor sedan några månader i närheten av skolan. Han är tidigare ostraffad men utreds sedan i höstas för ett narkotikabrott.

Polisen visste i går inte vad som kan ligga bakom attacken. Men mycket tyder på att det är ett vansinnesdåd. Den tioåriga flickan hade aldrig sett eller tidigare hört talas om den misstänkte.

”Måste till sjukhus”

För Aftonbladet berättar mannens familj hur 28-åringen den senaste tiden har mått dåligt och isolerat sig.

– Han hade varit i Asien och kom hem och bodde hos sin pappa. Men de kom inte så bra överens. Då ringde han och frågade om han kunde bo hos mig medan han letade jobb, säger en kamrat.

28-åringens mamma har länge oroat sig för sin son och försökt ta kontakt med honom.

– Han har problem med psyket. När han kom till mig i somras så sa jag till honom att han måste till sjukhuset, säger hon.

Enligt familjen har mannen haft en tuff uppväxt och överlämnades till socialen redan som tonåring. Efter en incident blev han även föremål för rättsväsendet.

– När han var liten knivhotade han sina fosterföräldrar, säger mamman.

Framförallt är det i samband med alkohol det har blivit problem, menar hon.

”Alltid vänlig”

Mannens grannar var i går chockade över gripandet.

– Han är tystlåten, men alltid vänlig. Hejar ofta och pratar med mina barn när de har träffats i hissen. Det är klart att jag är rädd nu. Han kunde ju ha skadat mina barn också, säger en av dem.

I Hjällbo kom gripandet som en lättnad.

– Det känns mycket bättre nu. Nu kan jag gå ut och leka med kompisarna igen. De har heller inte vågat gå ut den här veckan. Det är skönt att få gå ut igen. Äntligen tog de fast honom, säger Beatrice Cukaj, 11, som var ute med sin pappa Lulcic Cukaj i går.

Den knivhuggna tioåringen vårdas fortfarande på sjukhus. Hon kommer att med största sannolikhet bli helt återställd.

– Vi hoppas att polisen har tagit rätt person och att han har får ett långt straff, säger en av flickans nära anhöriga.