Första bilderna inifrån terrorlägenheten

Här är de första bilderna från terrorlägenheten där Mohammed Merah barrikaderade sig i 32 timmar.

Den misstänkta mördaren och terroristen träffades av 20 skott.

Sedan kastade han sig handlöst ut från balkongen.

Bilderna visar förödelsen från den intensiva eldstriden i lägenheten i franska Toulouse. Väggarna är täckta av skotthål och möbler ligger huller om buller.

När nio polismän från elitstyrkan stormade lägenheten gömde sig Mohammed Merah i badrummet. Han rusade ut, iklädd skottsäker väst, och sköt vilt runt omkring sig. Sekunderna senare kastade han sig ut från balkongfönstret och dog.

Träffades av 20 skott

Obduktionen av Merah visar att han träffades av mist 20 skott. Polisen kommer nu tvingas redogöra för varför man inte lyckades med att fånga honom levande, rapporterar BBC.

– Föreställ er en lägenhet som är som en militär hinderbana, möblerna var omkullvälta så att han skulle kunna gömma sig. Han rusade mot oss och sköt. Jag gav först mina män order om att inte skjuta, säger Amaury de Hauteclocque, chef för franska polisens elitstyrka till BBC.

Att fånga Merah levande var helt omöjligt enligt Hauteclocque. Elitstyrkan överrumplades totalt när han rusade ut från badrummet och sköt vilt omkring sig.

– Vi försökte att chocka honom med icke-dödliga granater. Det är en ära för vårt förband att inte besvara eld men han valde sitt eget öde, säger han till BBC.

Säkerhetstjänsten får kritik

Många i Frankrike ställer sig frågan hur den 23-åriga misstänkta terroristen kunde komma över en tung vapenarsenal utan att någon slog larm. Merah har dömts flera gånger och gjort resor till Pakistan och Afghanistan. Han fanns dessutom på USA:s lista över personer med flygförbud.

Frankrikes premiärminister Francois Fillon skakar av sig kritiken och menar att man omöjligt kunde känna till honom.

– Det fanns ingen information som gjorde att vi kunde gripa Mohammed Merah. Det är inte tillåtet att övervaka människor som har brutit mot lagen, säger han till BBC.

Han får stöd av den tidigare chefen för den franska underrättelsetjänsten, Alain Chouet.

– Vi har lagar som gäller i krig och lagar som gäller i fredstid. Om vi hade tagit honom tre veckor tidigare, vad skulle folk säga då? Vad hade han gjort?

Andra terrordåd under 2000-talet

UTØYA 2011

Den 22 juli 2011 detonerade en bilbomb i centrala Oslo, åtta människor dog. Två timmar senare avrättades 69 personer, främst ungdomar från Arbeiderpartiets ungdomsförbund på ön Utøya. Högerextreme norrmannen Anders Behring Breivik greps och erkände terrordåden.

LONDON 2005

På morgonen den 7 juli 2005 skakades London av en serie bombattentat. Tre tåg i tunnelbanan och en dubbeldäckare sprängdes. 56 personer, inklusive de fyra självmordsbombarna, dog och omkring 700 skadades. Dåden misstänks vara en hämndaktion för ockupationen av Irak.

MADRID 2004

Madrids centralstation Atocha förvandlades till ett blodigt kaos morgonen den 11 mars. Två pendeltåg och ett snabbtåg exploderade nästan samtidigt. 192 tågresenärer dog och över 1 500 skadades. Utredningen fastslog att en al-Qaida-inspirerad terroristcell låg bakom attacken.

BESLAN 2004

Den 1 september 2004 tog 32 tjetjenska rebeller 1 300 människor som gisslan i en skola i Beslan, i syfte att pressa Ryssland att lämna Tjetjenien. Över 300 människor ­dödades, varav 186 barn, när ryska säkerhetsstyrkor gick in i skolan. Bara en av gisslantagarna överlevde.

NEW YORK 2001

Den 11 september 2001 flög ett plan rakt in i ett av World Trade Center-tornen på Manhattan. 18 minuter senare flög nästa plan in i det andra tornet. En timme senare flög ett tredje in i Pentagon. Usama bin Ladin och al-Qaida tog på sig attentaten. Sammanlagt dog 2 986 människor.

Här inträffade skolskjutningen
Publisert: