Polis söker tips om 'alkoholbuske' – på Facebook

Foto: PIKÉTPOET Scott Goodwin efterlyste tips om den ”alkoholbuske” där ungdomar uppgett att de hittat sin sprit i.
NYHETER

Polisen Scott Goodwin skrev om en full 16-åring och myntade uttrycket "alkoholbuske".

Trycket på Växjöpolisens Facebooksida blev så stort att den fick stänga för en stund, men sedan fortsatte polismannen – med raggningstips.

– Vill vi nå publiken på Facebook måste vi ju skriva på ett sätt som de är intresserade av, säger Scott Goodwin.

”Om du är 16 år gammal, berusad och håller i en petflaska full med sprit är det inte särskilt smart att skrika ”F&#K THE POLICE” när vi går förbi. Om du tänker göra det ändå, se då till att du kan springa hyfsat fort!!”.

Så lyder ett av Scott Goodwins berömda Facebookinlägg på Växjöpolisens sida om en full 16-åring som han träffade på i sommar. Det har ”gillats” och kommenterats av tusentals personer – och delats av massor med Facebookanvändare.

– Det var egentligen ett vanligt ingripande, som blev ett roligt inlägg med ett allvarligt budskap. Om han inte hade skrikit vad han skrek hade vi inte märkt honom, jag ville visa att beteendet fick konsekvenser, säger Scott Goodwin.

Fick stänga ner

Inlägget blev så omtalat att polisens Facebooksida fick stänga en stund eftersom kommentarerna inte hann granskas i tid. Men sedan öppnades det igen.

Ett annat inlägg handlar om alkohol som minderåriga alltid påstår att de ”hittat i busken", där Goodwin önskar tips om ”alkoholbusken”.

Scott Goodwin är en av tre poliser i Växjö som har ansvar för att uppdatera Facebooksidan. Hans inlägg har fått överlägset flest gillamarkeringar och kommentarer. Förutom 16-åringen och alkoholbusken har även ett inlägg med en lektion om fyllecellen fått stor uppmärksamhet. Goodwin skriver om vad som händer om man vaknar upp på fel sida fyllecellsdörren.

– Om man känner sig träffad kanske man ska titta på sina egna alkoholvanor. Det här är ett nytt sätt för polisen att ha kontakt med allmänheten på ett lättsamt sätt, vi tycker det är bra att vi har hittat ett sätt att komma ut med information till en hel grupp människor som polisen inte har vardaglig kontakt med annars.

”Aldrig hänga ut någon”

En hel del av kommentarerna har varit positiva, men det finns även de som reagerat på Scotts sätt att formulera sig. Bland annat skriver han ”tjejen som du försökte ragga inne på krogen har förmodligen åkt hem med den fula killen som inte kunde sjunga lika bra som dig!” om den som hamnat i fyllecell, något som väckt kritik.

”Jag förstår inte hur det kan vara okej att polisen häcklar medborgare såhär offentligt.”, kommenterar en användare på Facebook.

– Den är skriven utifrån den fulles perspektiv, jag hoppas att de flesta har uppfattat det. Jag kommer aldrig att hänga ut någon eller skriva något som kan identifiera någon. Och känsliga saker kommer jag aldrig att skriva ut, vi vet var gränsen går. Har jag personligen kränkt någon får man väldigt gärna ta kontakt med mig, säger Scott Goodwin.

Från Australien

Varför inläggen handlar så mycket om just alkohol beror på att Scott Goodwin jobbar med Kronobergsmodellen, en modell för att minska våld och drickande bland ungdomar.

Den australiske polismannen flyttade till Sverige när han träffade sin nuvarande fru i Stockholm 1999. Han har tidigare jobbat som OS-polis och sprängämnesexpert. Sedan 2004 har han jobbat inom den svenska polisen, både för Interpol och Rikspolisstyrelsen.

Och sedan ungefär ett år tillbaka är han närpolisbefäl i Växjö. Han lär fortsätta både uppröra och roa på Facebook i höst.

– Jag fortsätter så länge jag har stöd. Jag försöker skriva på ett så vanligt sätt som möjligt, jag tror att det är det andra blir intresserade av.