Skolan polisanmäler efter privat nazistfest

Bilder och filmer när ungdomar gör nazisthälsningar och använder rasistiska uttryck har fått stor spridning på sociala medier.

Den privata festen med ”Sverigetema” har skapat oro bland både elever och personal på gymnasiet där flera av festdeltagarna går.

– Utifrån det jag har sett så har vi polisanmält händelsen, säger en av rektorerna.

Det var under helgen som filmer och bilder från gymnasieelevernas fest fick spridning och mottogs med avsmak från många användare på sociala medier.

På en av filmerna syns och hörs en grupp tonårspojkar, klädda i svenska flaggan, som i stigande takt ropar ”Sieg heil”, samtidigt som de sträcker ut armen i upprepade Hitlerhälsningar. ”Alla som inte är svenskar ska ut!”, ropar en tjej i ett annat klipp.

En bild föreställer en ung kille i bar överkropp som också sträcker ut sin högra arm. Texten under bilden lyder: ”Snart så ska det dödas invandrare”.

”Sverigetema”

Via ett konto på Instagram förklarar en av personerna bakom tillställningen det hela med att festen hade Sverigetema, och att de rasistiska uttalandena gjordes på skämt.

Personen ber å ena sidan om ursäkt om någon tagit illa vid sig, men framhåller å andra sidan sin rätt att ägna sig åt grov humor. I stället tycker personen att de som delat filmerna bär skulden, eftersom de så kallade skämten inte var tänkta att nå fler än de som närvarade.

Enligt kontot ska personerna bakom festen ha fått ta emot både hat och hot sedan deras identiteter avslöjats via flera stora konton.

Upprörd stämning på skolan

Efter helgen har skolan fått ägna en hel del arbete åt att hantera den upprörda och oroliga stämning som nu råder. Det berättar en av skolans rektorer.

– För mig har det till stor del handlat om att ta emot information från olika elever som har varit upprörda och hantera personal som har varit oroliga. Det står ju faktiskt en del saker i de här meddelandena som kan uppfattas som direkta hot, så en del har varit rädda och det måste vi också fånga upp.

Skolan polisanmäler

Festen ägde rum efter skoltid och var en privat tillställning helt frånkopplad skolan.

– Det jag vet är att det var en fest med ett antal elever från vår skola, där jag har fått se filmer och bilder där det har gjorts rasistiska och nazistiska uttalanden. Utifrån det jag har sett så har vi polisanmält händelsen.

Enligt rektorn arbetar skolan löpande med att förmedla en bra värdegrund till eleverna, men ett särskilt åtgärdande arbete ska inledas efter helgens händelse. Exakt vilka åtgärderna blir beror på vad som ligger bakom elevernas agerande.

– I första hand handlar om att prata med de inblandade, för man måste också förstå grunden – har man hetsat varandra till att gå för långt, eller är det snarare så att det här är åsikter som verkligen finns? säger en av skolans rektorer.

Publisert:

LÄS VIDARE