Skogsbrand bekämpas vid Tjernobyl

Foto: Mykhailo Markiv/AP/TT
Kärnkraftverket i Tjernobyl vars ena reaktor är inkapslad och försedd med ett skyddshölje för att undvika att radioaktiv strålning sprider sig. Arkivbild.

avTT

NYHETER

En skogsbrand har brutit ut i ett område kring Tjernobyl där världens hittills värsta kärnkraftverksolycka inträffade 1986 när en explosion uppstod i en reaktor.

Enligt ukrainska myndigheter har de radioaktiva nivåerna varken höjts i det område där branden rasar – en zon som är avstängd för allmänheten – eller i närliggande områden.

Premiärminister Volodymyr Hrojsman skriver på Facebook att det inte finns någon anledning till oro och att situationen är under kontroll.

Branden bröt ut på tisdagsmorgonen mindre än en mil från platsen där den inkapslade reaktorn ligger. Elden spred sig senare till ett cirka tio hektar stort skogsområde, uppger Ukrainas alarmtjänst i ett uttalande.

Över 130 brandmän bekämpar elden med hjälp av två flygplan och en helikopter som vattenbombar området. Det ska inte vara någon risk för att branden sprider sig till kärnkraftverket.