Rekordmånga drunknade i het maj

Av: TT

Publicerad:
Många drunknade under maj. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Många drunknade under maj. Arkivbild.

I maj miste totalt 21 personer livet genom drunkning. Siffran är den högsta på femton år, enligt preliminär statistik från Svenska livräddningssällskapet.

Det rekordvarma vädret har lockat många människor till badplatserna vilket syns tydligt i drunkningsstatistiken. Tio personer drunknade i samband med bad i maj, jämfört med två förra året.

– Vi kopplar det till det varma vädret. Fler har sökt sig till sjöar och badstränder, säger Mikael Olausson, ansvarig för livräddning och säkerhet på Svenska livräddningssällskapet.

Att olyckorna redan är så många är oroväckande med tanke på att semestertiderna inte ens har börjat, menar Olausson.

– Det ser inte bra ut, det får man nog lov att säga. Sedan vet man ju inte hur sommaren blir. Blir det en dålig sommar går siffrorna ned. Men vi hoppas ju så klart på fint väder och att folk kan vara försiktiga och besinna sig.

Maj sticker dock ut genom att det inte skett några fritidsbåtsolyckor. Förra året skedde sex sådana olyckor samma månad.

– Om man nu kan tala om något positivt i det här sammanhanget så är det ju väldigt bra att bara en enda person omkommit i fritidsbåtsolyckor i år. Det är kraftigt avvikande.

I statistiken ingår alla som dött genom drunkning i Sverige, samt svenska medborgare som drunknat utomlands – exklusive självmord.

Därmed ingår även en drunkningsolycka den 25 maj i Barcelona, där en svensk kvinna drunknade. I statistiken ingår också ett fall där en död person hittades i ett vattendrag utanför Falun. Polisen utreder fallet som mord men larmet kom in som ett drunkningstillbud.

Publicerad: