Stödet för S rasar – aldrig varit så lågt nära ett val

avMalin Nilsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är mindre än fyra månader kvar till val och siffrorna är rekordlåga för Socialdemokraterna.

Detta visar en mätning gjord av Sifo på uppdrag av Svenska Dagbladet.

Samtidigt får Sverigedemokraterna sitt näst största stöd någonsin.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna står inför en jätteutmaning.

Partiet har som valstrategi att locka tillbaka 350 000 väljare som ännu inte har bestämt sig om de ska lägga rösten på S eller SD, och de kämpar i motvind.

Historiskt lågt stöd för S

Sifos mätning över väljarstödet i maj visar att Socialdemokraterna tappar tre procentenheter och landar på 25,2 procent. Så lågt har Socialdemokraterna aldrig legat så nära ett val, skriver Svenska Dagbladet.

Lena Rådström-Baastad, partisekretare för S, säger till TT att partiet genomlider ett tufft opinionsläge, men att S vill avvakta och se om andra mätningar bekräftar läget.

– Samtidigt kan vi konstatera att vi har under de här senaste veckorna varit ute, knackat dörr och fört samtal med väldigt många människor runt om i hela landet. Socialdemokraterna är en oerhört stark folkrörelse så vad vi tillsammans kan åstadkomma känner jag mig väldigt förhoppningsfull om. Hårt arbete och en bra politik tror jag kommer att visa det. Det är en mätning som räknas, och det är den 9 september, säger hon till TT.

”Vi har fått ökat förtroende i vårdfrågor”

Samtidigt visar Sifo:s mätning att Sverigedemokraterna ökar – från 14,8 till 18,7 procent, partiets näst högsta notering någonsin.

– Det är väldigt glädjande och bekräftar det som andra institut visat, en uppgång för oss som känns väldigt bra, säger Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen.

Det särskilt glädjande med den här senaste mätningen, enligt Mattias Karlsson, är att ”en stor del” av kvinnliga väljare gått över från Socialdemokraterna jämfört med Sifo:s förra mätning.

– Det finns det en väldig motivation hos delar av kvinnliga väljare att regeringen inte lyckats komma till rätta med den här vågen av sexualbrott och våldtäkter som vi sett de senaste åren, säger Mattias Karlsson och tillägger:

– Vi har också ökat i trovärdighet när det gäller vårdfrågor och våra förslag om att förbättra villkoren för kvinnor i offentlig sektor.

SD gynnas av migrationsdebatten

Socialdemokraterna har valt att gå en mer traditionellt högerpolitisk linje för att få tillbaka sina väljare. Det gäller bland annat lagar, ordning och minskad invandring – politik som partiet har kritiserats för av kommunalråd över hela landet.

Men enligt en undersökning från Novus är Moderaterna det främsta andrahandsvalet för SD-väljaren. I undersökningen deltog 2 127 SD-väljare som tidigare röstat på S eller M.

– Det vi kan se är att Sverigedemokraterna har gynnats av att den allmänna debatten har handlat mer om migration och ensamkommande i maj. Däremot kan vi inte slå fast att väljarna är missnöjda med Socialdemokraternas stramare migrationspolitik, eftersom inga S-väljare går till Vänstern eller Miljöpartiet, säger Toivo Sjörén, opinionschef vid Sifo, till Svenska Dagbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM