Väpnade angrepp mot byar krävde många liv

avTT

Foto: Sunday Alamba/AP/TT
En nigeriansk polis bevakar en gata i Lagos i södra Nigeria.

Våldsamma scener utspelade sig i byn Zanoka i nordvästra Nigeria under helgen, när boskapstjuvar som tidigare skrämts på flykten återkom och satte delar av byn i brand. Över 20 dödades.

I östra Nigeria dödades minst 13 personer i liknande angrepp.

Mustapha Muhammad, tjänsteman vid delstatsstyret, beskriver dem som angrep byn Zanoka som banditer.

– Vi har begravt 23 människor som dödades i attacken, bland dem väktare som försökte bekämpa banditerna, säger han.

Zanoka ligger i delstaten Zamfara som de senaste åren drabbats av upprepade boskapsstölder och kidnappningar. Det har lett till att boende i byarna bildat medborgargardesliknande väktargrupper.

Förde bort boskap

Oroligheterna började i fredags då beväpnade män på motorcykel attackerade byn och började föra bort invånarnas boskap. Ett lokalt väktargarde lyckades dock skrämma bort dem och återtog boskapen. Några timmar senare återkom gärningsmännen till byn, där de öppnade eld och stack såväl människor som bostäder i brand innan de återigen flydde.

På söndagen dödades minst 13 människor i två separata attacker i delstaten Benue i östra Nigeria.

I den första attacken som skedde nattetid angrep beväpnade män – som misstänks tillhöra ett herdefolk – byn Tseadough där de sköt ihjäl sju människor, varav flera barn. Ytterligare sex människor skottskadades. Flera bostäder sattes i brand och en kvinna från byn kidnappades i samband med attacken, uppger lokala myndigheter.

Sammandrabbningar vanligt

I staden Otukpo i samma delstat dödades sex människor i vad polisen beskriver som kultrelaterat våld. Men omständigheterna kring händelsen är fortfarande oklara.

Sammandrabbningar mellan olika folkgrupper, dödliga attacker i syfte att stjäla boskap och kidnappningar är vanliga i flera delar av Nigeria, som dessutom länge plågats av terrorgruppen Boko Harams blodiga dåd.

Bara i delstaten Benue har hundratals människor dödats i sammandrabbningar mellan olika grupper. Benue ligger i Nigerias så kallade mellanbälte, ett område mellan den norra muslimskt dominerade delen av landet och den kristet dominerade södra delen.