Problem med Telias mobilnät

NYHETER

Stora störningar i norra Sverige under eftermiddagen

Telias mobiltelefonnät drabbades av stora störningar under måndagen.

Problemen varade i sju timmar och drabbade stora delar av Norrland.

Felet berör GPRS-mobiler och enbart tjänsten för att skicka bilder och surfa på nätet via mobiltelefon. Femtio procent av trafiken på det gamla mobilnätet NMT, som används mycket i norra Sverige, slogs också ut.

Mellan Stockholm och Sundsvall drabbades även mobilnätets taltjänster av störningarna.

– Vi fick en störning i en av våra två mest trafikerade "motorvägskablar", säger Cia Edlund, pressansvarig på Telia.

Störningen inträffade vid lunchtid och fortsatte fram till sjutiden på måndagen. Vad felet beror på eller hur många som har drabbats vet inte Telia.

– Det enda vi vet är att en grävmaskin i Sundsvall på något sätt förstörde kabeln, men hur vet vi inte, säger Cia Edlund.

Meddelanden raderade

Störningarna har ingenting att göra med de problem som Telia drabbades av i lördags då mobilmeddelanden och mobilsvar raderades ut för 300 000 abonnenter.

Ännu på måndagen visste inte Telia vad det berodde på.

– Vi beklagar detta djupt. Jag har varit med ett tag och har aldrig hört att någonting liknande inträffat. Vi har gått ut med SMS-meddelande till alla våra kunder, säger Charlotte Löfgren, presschef på Telia Sonera till TT.

"Kontrollera hälsningsmeddelande"

Telia uppmanar kunderna att kontrollera att deras hälsningsmeddelanden finns kvar i telefonen. Gör det inte det har man drabbats av raderingen. Det betyder även att intalade meddelanden som skickats till telefonen försvunnit. Finns hälsningsmeddelandet däremot kvar har ingenting hänt.

– Missödet drabbar inte minst de som talat in ett semestermeddelande, stängt av telefonen och tagit ledigt. Vi uppmanar nu alla kunder att kontrollera sitt hälsningsmeddelande och eventuellt tala in ett nytt, säger Charlotte Löfgren på Telia, enligt TT.

TT , aftonbladet.se