Nyheter

"Därför kallar jag mig kommunist"

NYHETER

Vänsterledaren Lars Ohly chattade med läsarna

Om valet stod mellan Lenin och Bush skulle Lars Ohly ligga på sofflocket.

Det sa vänsterledaren när han chattade med läsarna.

Här är chattet i sin helhet.

Lars Ohly.
Lars Ohly.

Socialist Javisst! säger: Du tror på kommunism i ordbokens betydelse såg jag. Så jag slog upp ordet: egendomsgemenskap = kommunism. Så det är det du menar när du kallar dig kommunist? Och inget annat?

Lars Ohly säger: Ja, det handlar om den ursprungliga visionen om ett klasslöst samhälle.

Freddy säger: Hej Lars! Jag tycker du gör helt rätt i att kalla dig kommunist. För mig är kommunism det som Marx skrev om och jag har inte läst en rad om att han förespråkar förtryck och diktatur i hans skrifter. Helt ärligt kan jag inte tycka att man kan kalla sig kapitalist när ett land som USA existerar.

Lars Ohly säger: Hej! Jag har svårt att förstå uppmärksamheten, eftersom ingenting är nytt med att jag är kommunist i den bemärkelse som Marx beskrev. Demokratin måste alltid vinnas och utvecklas, och vårt samhälle är inte ett exempel på perfekt demokrati.

marcus säger: Är inte Ryssland ett tillräckligt bra bevis på att kommunism inte platsar inom politiken?

Lars Ohly säger: De övergrepp som gjorts i kommunismens och socialismens namn får inte innebära att vi avstår från begreppen. Hur skulle det i så fall vara möjligt at vara kristen, jude eller muslim när så mycket ont gjorts i namn av kristendom, judendom och islam?

flutte säger: Varför tror du det blivit så mycket bråk om huruvida du kallar dig kommunist, leninist eller något annat? Vad du än benämner dig som påverkar väl inte vad du tror på eller står för, eller?

Lars Ohly säger: Det är ett sätt för motståndare att flytta fokus från vår politik. De har inga bra argument mot våra krav på rättvisa och då är det enkelt att diskutera något annat i stället.

Gregge säger: Hej Lars! Är det skillnad mellan hur en kommunistisk ideologi fungerar i exempelvis Sydafrika, och i Sverige. Och varför?

Lars Ohly säger: Jag ställer inte upp på att kommunism - eller socialism, liberalism, konservatism - sett exakt likadan ut överallt genom hela historien. I Sydafrika är kommunistpartiet en del av ANC som befriade landet från apartheid.

Är kommunismen död? säger: Är kommunismen död?

Lars Ohly säger: Ideologier kan inte dö. Men de förtryckarsamhällen som sades bygga på kommunism och socialism är förhoppningsvis döda och begravna.

Micke säger: Är det viktig för dig att kalla dig kommunist? Nu är uppenbarligen inte så många förstår vad du menar med det. Vore det inte enklare att säga sig vara för ett klasslöst samhälle?

Lars Ohly säger: Jo, det är inte särskilt taktiskt att kalla sig kommunist. När jag gör det måste jag vara extremt tydlig med avståndstagande från samhällen som utmärktes av förtryck och bristande demokrati.

Buchannon säger: Hur kan du fortsätta tro på kommunism när den bevisligen kört samtliga länder som anammat den i botten?

Lars Ohly säger: Samma sak kan sägas om socialismen och många andra ideologier. Jag kräver inte av kristdemokraterna att de ska ta ansvar för allt ont som gjorts i namn av kristendom.

KommunismensFolkBrott säger: Hur kan du stå bakom en ideologi som har mördat fler i historien (110 miljoner mot 20 miljoner) än nazismen? Bör inte skolorna utbilda om kommunismens folkmord?

Lars Ohly säger: De brott som begåtts i historien ska alltid belysas och lyftas fram som varnande exempel. Men det ska inte ske i form a kampanjer för att vinna dagspolitiska poänger.

Erik säger: Varför säger du att du är kommunist och demokrat samtidigt? Hur går det ihop efter allt förtryck som kommunismen har stått för?

Lars Ohly säger: Därför att jag anser att demokratin är överordnad. Inget samhälle kan i längden byggas utan att människor har reella möjligheter att påverka. Det borde vara en lärdom från historien till alla.

Kellerman säger: Varför bry dig? Försvara bara inte demokratisk kommunism. Det finns inte någon demokrati i kommunismen och det är väl meningen med kommunismen det!

Lars Ohly säger: Meningen med min vision om det klasslösa samhället är att "envars fria utveckling ska vara förutsättningen för allas fria utveckling" (Kom Manifestet). Det handlar just om frihet och demokrati.

Skolelev säger: Tror du att vänsterpartiet har en framtid?

Lars Ohly säger: Självklart. Behovet av ett radikalt vänsterparti som bekämpar klassförtryck och kvinnors underordning är större än nånsin.

bildt säger: Lars, jag måste fråga: hur kan man förespråka kollektivet framför individen när vi ser ett samhälle idag som håller på att rasa ihop, just för vi bara tar hänsyn till kollektivet och inte berömmer individen för dennes prestationer (som i sin tur skulle kunna funka som en väckarkocka för andra)?

Lars Ohly säger: Ett kollektiv består alltid av individer. Ibland har dessa individer gemensamma intressen, därför att de som grupp har sämre möjligheter att påverka än andra grupper. Det gäller till exempel kvinnor i vårt samhälle, eller arbetarklassen jämfört med kapitalägarna.

Mogge säger: Ska det vara okej att vifta med bilder på sovjetiska fanor och bilder på Stalin? Det är ju inte okej att gå runt med hakkorsfanor och "heila". Vad är skillnaden på dessa politiska symboler? Massor av människor har ju mördats i dödsläger i kommunismens namn.

Lars Ohly säger: Nej, det är inte ok.

jol säger: Det finns inte ett enda exempel på ett lyckat kommunistiskt samhälle. Är det människorna som infört kommunismen eller ideologin det är fel på.

Lars Ohly säger: Ett grundläggande fel var just bristen på demokrati. Ett samhälle som inte tillåter opposition och olika åsikter förstelnar alltid.

martin säger: Hej Lars, kommunismen står för att varje person är lika värd och ska lika inkomst. Så en person som jobbar bra i skolan och kämpar ska alltså ej få någon lön för det jobb han lagt ner, utan en oseriös student som ej gör läxor ska ha samma lön. Varför? Jag går själv sista året på gymnasiet och om du kommer till makten spelar det ju ingen roll hur mycket jobb jag lägger ner.

Lars Ohly säger: Jag anser inte att människor idag får lön efter hur mycket de kämpar. De som kämpar mest sliter ofta ut sig i tunga yrken i sjukvården eller industrin till låga löner och utan makt att påverka sin vardag. Vi behöver minskade skillnader, inte ökade.

Tomas säger: Är det inte socialdemokrati som den en gång var tänkt som du förespråkar?

Lars Ohly säger: Socialdemokratins grund är det jag står för. Nämligen ett samhälle utan uppdelning i klasser eller kön. Tyvärr har dagens socialdemokrati accepterat en nyliberal politik som förhindrar en rättvis utveckling.

Nima säger: Hej Lars, skönt att se en politiker som vågar stå för sina åsikter. Tror du att vänsterpartiet kommer att gå mer åt vänster och bli ett verklig alternativ istället för dagens vänsterparti som är en dålig kopia på sociaaldemokraterna?

Lars Ohly säger: Vi ska vara ett verkligt alternativ till alla de partier som idag samlas i mitten. Men vi ska också stå för en politik som går att genomföra. Vår uppgift är inte att stå vid sidan av utvecklingen och ha rätt, utan att förändra samhället.

flobby säger: Vad tycker du om Stalin?

Lars Ohly säger: En massmördare som skapade ett skräcksamhälle där mängder av människor - många av dem kommunister - fick sätta livet till.

Olof säger: Vad tycker du om all kritik som riktats emot dig den senaste tiden?

Lars Ohly säger: Det måste jag stå ut med. Jag är vald till partiledare och ska kunna ta kritik. Jag får försöka bemöta den genom att tydligt tala om vad jag står för.

Nisse säger: Är du en hundraprocentig kommunist?

Lars Ohly säger: Några sådana begrepp finns inte. Jag är kommunist i den meningen att jag står fast vid visionen om det klasslösa samhället. Jag är inte kommunist i den bemärkelsen som ordet användes av makthavare i Östeuropa.

Andreas säger: Finns det någon stat med kommunistiskt styre som fungerat bra utan ”övergrepp", som du tidigare uttryckte det?

Lars Ohly säger: Nej.

Liebling säger: Hallå Lasse! Hur kan ni ha Eva Björklund i partistyrelsen när hon säger att Castro är en demokrat och att exilkubanerna i Miami är terrorister?

Lars Ohly säger: Det viktiga är vad vänsterpartiet säger som parti. Vi kräver demokratisering av Kuba, men är också kritiska mot den amerikanska blockaden och planerna från USA (och en del exilkubaner) att inrätta en USA-vänlig regim på Kuba.

Kuggis säger: Vänsterpartiet tar nu avstånd från Lenin och Stalin. Borde inte ni inte också ta avstånd från storskaliga statliga lösningar av samhällsproblem? Och ta mer intryck av syndikalism och frihetlig socialism?

Lars Ohly säger: I vårt partiprogram försöker vi beskriva vikten av en blandning av storskalighet och småskalighet. Ibland måste vi ha stora lösningar, gemensamma för alla och hela landet.

Tony säger: Tjena Lasse! Vem föredrar du: den sittande Bush eller Lenin?

Lars Ohly säger: Jag skulle aldrig att acceptera ett val mellan dessa bägge. Då skulle jag skapa ett tredje alternativ eller bli soffliggare.

Kommunist,-Jonaz säger: Vilket är världens mest demokratiska land?

Lars Ohly säger: Demokrati är inget absolut begrepp. I vissa avseenden är Sverige mycket demokratiskt, i andra mindre. Vår uppgift är att utvidga demokratin till arbetsplatserna och ekonomin.

PH säger: Så du har problem mellan valet mellan en demokratiskt vald ledare och en massmördare?

Lars Ohly säger: Den som väljer George Bush väljer en klassisk imperialist som anser att förebyggande krig ska användas för att säkra USA:s ekonomiska och politiska intressen. Den som väljer Bush har problem med sin demokratisyn.

Freddie säger: Avgår du om ni inte klarar 4-procentspärren i nästa val?

Lars Ohly säger: Ingen risk. Varken för det ena eller det andra.

Breznej säger: Hur skulle ett Sverige med Lars Ohly som statsminister se ut?

Lars Ohly säger: Förhoppningsvis skulle vi få möjlighet att på allvar bekämpa klassorättvisorna och könsskillnaderna. Vi skulle få en radikal och självständig utrikespolitik. Och vi skulle få en mycket mer radikal miljöpolitik. Bland annat.

David och Goliat säger: Är det okej att ert ungdomsförbund har Lenin på väggarna i sina lokaler?

Lars Ohly säger: Lenin tillhör vår historia och jag är inte förespråkare av bokbål eller historierevisionism. Däremot ser vi inte Lenin som en förebild för den moderna och breda vänster vi vill skapa.

josef säger: Ser du ett demokratiproblem i att ert ungdomsförbund är uttalat revolutionärt?

Lars Ohly

säger: Nej, det behövs revolutionära förändringar i betydelsen grundläggande samhällsförändringar. Dessa ska självfallet ske fredligt med demokratiska metoder.

aftonbladet.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter