Så minns vi Carl Lidbom

NYHETER

Vännerna och politikerkollegorna berättar

Göran Persson, 55, statsminister (s):

- Carl Lidbom var en skicklig jurist och ämbetsman. Och en stridbar politiker som aldrig tvekade att använda lagstiftningen för att nå sina politiska mål.

Harry Schein, 79, tidigare kulturpolitiker (s) och chef för Svenska Filminstitutet. God vän till Carl Lidbom sedan 1950-talet.

- Ovanligt intellektuell för att vara politiker, och heller ingen folklig politiker. Han var en skarpsinnig person. Sådana är alltid en njutning att umgås med.

- Det ingick i hans väsen att han kunde bli arrogant. Han talade klarspråk, det tillhör inte heller de politiska dygderna.M

ajbritt Theorin, 71, f d riksdagsledamot (s) och EU-parlamentariker:

- En mycket rättfram och frank personlighet. Jag vill inte säga att han var särskilt smidig, som ju ofta har blivit politikers uppdrag, att alltid passa in. Han var påläst och kunnig, och kunde skilja på stort och smått.

Lars Orup, 85, journalist:

- Jag har mest sett honom via tv och radio, han var ju ganska frän ibland, men jag tror inte att jag intervjuat honom. De gånger vi träffats har det varit i privat umgänge, då var han annorlunda mot i den offentliga debatten, då var han en umgängesmänniska.

Lennart Bodström, 76, f d utrikesminister (s):

- Jag minns honom som en man som värnade om legitimiteten i de beslut som myndigheter måste fatta. Han var heller inte rädd att ta ansvaret, ibland längre än han var skyldig att göra. Som person var han mycket varmare än vad det yttre intrycket kunde ge.

Anita Gradin, 71, f d EU-kommissionär (s):

- Vi har många minnen tillsammans, framför allt från när vi satt tillsammans i Europarådet, där Carl engagerade sig mot dödsstraffet och för mänskliga rättigheter. Jag minns honom mycket som vän, som person var han en väldigt ömsint vän.

Carl Bildt, 55, f d statsminister och partiledare (m):

- Han var i alla fall en man som hade en stor integritet. Han företrädde alltid sin egen linje. Ibland var han så generös mot mig att han säkert fick ovett från det egna partiet. Andra gånger kunde vi vara mycket oense. Jag minns honom med respekt, vilket han nog skulle sätta värde på.

Tore Forsberg, f d rotelchef på Säpo och författare:

- Han gjorde en väldigt bra Säpoutredning som ledde till att Säpo blev en egen myndighet med helt andra resurser. Jag tror att alla på Säpo var nöjda med det han gjorde. Jag minns honom som en kraftkarl och en väldigt charmig person.

Anna-Greta Leijon, 65, Skansenchef, f d statsråd (s) :

- Han var en oerhört dynamisk person, han var oerhört intensiv och väldigt receptiv. Samtidigt var han väldigt speciell. Jag minns mycket positivt och en del som var negativt. Det var inte så roligt med Ebbe Carlsson-affären, men vi behöver inte prata om det nu. Carl var annorlunda, han tänkte inte som en gråsosse.

Åke Ortmark, 75, journalist:

- Jag minns honom som en oerhört stimulerande person med betydande mått av bufflig charm. Han var en sanningssägare som med åren blev mer försiktig och defensiv. Han var en oerhört rolig person, man vaknade när träffade honom.

Ingvar Carlsson, 69, f d statsminister (s):

- Framför allt minns jag honom från början av karriären där han deltog och spelade en avgörande roll i flera statliga utredningar. Och jag minns honom som en av Sveriges skickligaste ambassadörer.

Jan O Karlsson, 65, f d statsråd (s):

- Carl Lidbom var både en alldeles lysande jurist och en stridbar och färgstark politiker. Han såg lagstiftningen som ett instrument för att förändra samhället och har kritiserats hårt för det, samtidigt har han stått bakom väldigt många viktiga reformer. Det är en lysande personlighet som har gått ur tiden.

Anders Björck, 59, landshövding, f d riksdagsman (m):

- Han var en minst sagt dubbel människa. Som politiker var han bufflig och arrogant. Efteråt, över en drink, var han både mjuk och visade prov på självironi. Det var en sida som han aldrig visade utåt. En färgstark person i svensk politik, vilket inte hör till vanligheterna.

Ola Ullsten, 73, f d statsminister (fp):

- Han var en pragmatisk cyniker som det var trevligt att snacka med. Han var mycket användbar för sin regering när det gällde att hitta juridiskt hållbara lösningar. Jag uppskattade alltid honom, sedan var vi kollegor som ambassadörer.