Pet Shop Boys: De ger fel bild av bögar

NYHETER

Kultbandet kritiserar Scissor Sisters för deras gay-budskap

Pet Shop Boys har länge varit kultfigurer inom gay-världen. Nu kritiserar de bandet Scissor Sisters för att ge en falsk bild av homosexuella.

- I deras värld är alla bögar sorglösa hedonister, säger sångaren Neil Tennant till Aftonbladet.

Foto: KULTKILLAR I kväll spelar Pet Shop Boys på Storsjöyran. Chris Lowe och Neil Tennant tog bilen upp till Östersund.

Det amerikanska bandet Scissor Sisters, som leds av den öppet homosexuella sångaren Jake Shears, har fått ett stort genombrott i år med låtar som "Take your mama out" och "Comfortably Numb".

Klichébild

I våras remixade bandet låten "Flamboyant" av synthveteranerna Pet Shop Boys, vars medlemmar Neil Tennant och Chris Lowe länge har talat fritt om sin homosexualitet. Men Neil Tennant är inte imponerad av Scissor Sisters extravaganta image.

- Jag har alltid kämpat mot klichébilden av bögar. Du vet, som att alla bögar gillar disco, vilket jag i och för sig gör (skratt).

- Scissor Sisters är gay på ett "gulligt" sätt som allmänheten kan känna sig bekväma med. I deras värld är alla bögar glada, sorglösa hedonister. Deras budskap är "Att vara gay är great!", säger han och fortsätter:

- Det är en jävla fantasi. Pet Shop Boys har aldrig varit en del av den fantasivärlden.

Åker helst bil

Aftonbladet träffar Neil Tennant, 50, och Chris Lowe, 44, på Hotell Lydmar i centrala Stockholm. De ska precis sätta sig i en bil och åka upp till Östersund, där de spelar på Storsjöyran i kväll.

- Vi försöker alltid åka bil eller tåg när vi är utomlands. På så sätt får man se mer av landet, förklarar Chris Lowe.

Duon gör en handfull festivalspelningar i sommar, som ett led i marknadsföringen av hits-samlingen "Pop Art". I höst fortsätter inspelningarna av ett nytt album.

Hur är det att turnera nu för tiden? Ni blir inte direkt yngre.

- Känner du någon som blir yngre? muttrar Chris Lowe.

- Vi var gamla redan när vi började turnera, skrattar Neil Tennant.

Pet Shop Boys

Jon Forsling