Svenskar stäms för 11-septemberattentat

NYHETER

De tre svenskar med somalisk ursprung vilka blev uppsatta på USA:s så kallade terrorlista stäms av amerikanska försäkringsbolag.

Bolagen kräver i amerikansk domstol skadestånd för dödsoffren vid terrorattentaten den 11 september 2001, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Uppenbarligen så fortsätter de här sanktionerna att vålla svårigheter och problem för mina klienter. Det känns naturligtvis oerhört tråkigt att de ansvariga myndigheterna, och även den svenska regeringen, inte har tagit sitt ansvar och sett till att de försvinner, säger advokat Thomas Olsson, som företräder två av de tre svenskarna, till Ekot.

Efter terrordåden i USA fick de tre svenskarna alla sina privata tillgångar frysta. De var aktiva i det informella somaliska banksystemet al-Barakaat, som USA hävdar har finansierat terrorism. Sedan FN:s sanktionskommitté godtagit USA:s lista, gjorde EU samma sak.

"Finansierat terror"

Två av svenskarna ströks i augusti 2002 från listan, medan en av dem fortfarande står kvar.

Ekot har tagit del av försäkringsbolagens stämningsansökan. I den finns de tre svenskarna tillsammans med över 500 organisationer, företag, länder och privatpersoner som finns eller har funnits med på sanktionslistan, bland dem palestinska Hamas och den irakiska staten.

Alla har enligt stämningsansökan varit med och finansierat al-Qaidas terrorverksamhet och indirekt bidragit till attentaten i USA den 11 september 2001.

Kräver 200 miljarder dollar

Försäkringsbolagens stämningsansökan, som är på 200 miljarder dollar eller 1520 miljarder svenska kronor, lämnades in till domstol i mars, enligt vad TT inhämtat.

När TT når advokat Thomas Olsson på Silberskys advokatbyrå för en kommentar, påpekar han att han inte har tagit del av några handlingar. Det har inte heller den terroranklagade man som fortfarande är hans klient gjort.

– Jag har bara via omvägar fått höra att det kommit en stämningsansökan från amerikanska försäkringsbolag, som riktar sig mot alla som finns på USA:s sanktionslista.

– Där har du i så fall al-Qaida och Hamas och Irak och andra av den kalibern. Så vad jag tror är att advokaterna skjuter en salva ut i luften. Sen hoppas de att kanske kunna komma åt några av de pengar som är frysta ute i världen.

"Ingen juridisk bärkraft"

Leif Silbersky säger till TT att så vitt han kan förstå handlar det hela om ett typiskt utspel från skadeståndsmedvetna amerikanska advokater.

– Vi har i alla fall inte sett något konkret, så det verkar mest vara ett desperat försök att göra sig en extra förtjänst på en tragedi. USA har ju ett otäckt system, där advokaterna själva tjänar pengar om de vinner ett skadeståndsmål.

– För våra klienters räkning kan jag inte se att det här skulle ha någon juridisk bärkraft. Två av männen är redan borta från sanktionslistan och vi arbetar för att den tredje snart ska var avförd också.

Tidigare artiklar

TT