Elefanter räddade livet på turister

NYHETER

Kände på sig att tsunamin kom – sprang mot bergen

Foto: Elefanter hjälper nu till att forsla bort flodvågornas offer.

Elefanterna som turister kan hyra i Khao Lak kände faran innan dödsvågorna dränkte stranden.

Det räddade flera människors liv.

- Elefantskötarna fick elefanterna att få upp flera av de flyende turisterna och skötarna på sina ryggar, berättar elefantskötaren Kulada Salangam i Svenska Dagbladet.

Redan tidigt på morgonen i samband med jordskalvet reagerade elefanterna. De klagade och lät som om de grät, berättar deras skötare.

Skötarna lyckades först lugna de oroliga djuren. Men efter en liten stund började elefanterna att trumpeta högljutt och sprang sedan mot bergen. Många av turisterna satt då fortfarande kvar på elefantryggarna.

Bundna elefanter slet sig

Elefanterna som stod bundna följde de andras exempel och slet sig.

- Då såg vi också jättevågorna och följde med elefanterna, säger Wit Aniwat som jobbar med att hjälpa turisterna med elefanterna.

Med hjälp av sina snablar lyfte elefanterna upp de flyende turisterna på sina ryggar. Sedan rusade de bort från stranden till en trygg kulle inne i djungeln, skriver Svenska Dagbladet.

Används i röjningsarbetet

Elefanternas insats i Thailand är dock inte över ännu. Många används i röjningsarbetet längs med den sargade kusten och har fraktats söderöver på lastbilar från landets norra delar.

Elefanterna är bra på att ta sig fram i den besvärliga terrängen och kan lyfta undan tunga föremål. De används också till att bära de avlidnas kroppar till uppsamlingsplatser.

Mer om Asienkatastrofen

Kristian Lindquist