Räddade baby

NYHETER

Daniel, 26, fick tag på flytande blöjbarn

1 av 5 | Foto: Daniel Persson från Älvsjö väckte sina kompisar och filmade sen vad som hände när tsunamin slog till mot Koh Phi Phi.

När Daniel Persson, 26, räddat sig undan dödsvågen såg han en bebis i blöja flyta omkring.

-Jag lyckades få tag i det lilla barnet och lyfta upp det. Och så skrek jag till min kompis att rädda det andra barnet som också flöt omkring.

Barnen hade spolats bort 200 meter från sina föräldrar.

- Deras pappa som var dansk hade sett oss och kom sedan fram och tog hand om sina båda söner. Han var så lycklig, även deras mamma hade räddats.

Daniel Persson från Stockholmsförorten Älvsjö var på Koh Phi Phi när dödsvågen kom.

Insåg att något var fel

Annandag jul vaknade han vid tiotiden.

Han och kompisarna, som jobbar med klättring, bodde i bungalows fem meter från stranden Long-beach på öns södra del.

När Daniel såg ut genom fönstret såg han att vattnet sjunkit undan. Det var ebb.

Efter fem säsonger på ön insåg han att något inte stämde.

-Jag väckte mina kompisar som låg och sov. De hann precis upp när vattnet plötsligt steg 15 meter på några sekunder. Alla slogs omkull, säger Daniel.

Han själv for in i en palm och åkte sedan med vågen ut mot vattnet igen när vattnet gick tillbaka.

När han ställde sig upp slog han på videokameran för att spela in vad som hände. Då såg han en bebis i blöjor komma flytande i vattnet.

Daniels film visar hur han och kompisen Magnus plockar upp de två danska syskonen som spolats 200 meter bort från sina förtvivlade föräldrar.

-Jag ropade till alla att snabbt ta sig upp på ett intilliggande berg. Men det var många som var så chockade att de inte förstod allvaret.

- En tjej stod och samlade ihop sitt smink och vi fick skrika åt henne att släppa allt och komma med, säger Daniel.

Bar upp de skadade

Han och de andra bar några skadade tjejer upp på berget intill och därifrån såg de den största flodvågen spola bort människor, båtar, delar av hus och bråte.

-Vi tänkte först ge oss ut i en båt och se om vi kunde hitta fler som låg i vattnet. Det var tur att vi inte gjorde det, säger Daniel.

Han hade fått med sig några mobiler och en kommunikationsradio upp på berget. Med dem larmade han de thailändska myndigheterna.

-Jag kopplades till Bangkok och de lovade att helikoptrar skulle komma om några timmar. Men de kom inte förrän åtta timmar senare. Däremot såg vi en thailändsk militärjet cirkla över oss efter någon timma, säger Daniel.

Flera vänner saknas

Några av hans vänner saknas fortfarande.

-Nu börjar skuldkänslorna komma. Varför klarade just jag mig? säger Daniel Persson.

Peter Pettersson