Hur EU är du?

NYHETER

Gör Aftonbladets avslöjande test

Sluta tjura, börja fira. Var fjärde svensk ogillar EU. Men faktum kvarstår – Sverige firar tio år som EU-land.

Aftonbladet avslutar i dag sin artikelserie om EU med ett avslöjande test:

Hur EU är du?

Besluten

Det vanligaste är att förslag läggs av kommissionen därefter går till parlamentet och rådet för behandling. Sedan fattar rådet beslut, ensamt eller i förhandling med parlamentet.

Shopping

Den billiga taxfreeparfymen på Londonresan är ett minne blott men vägen ligger öppen till lågprisländer som Polen och Estland.

Det passlösa resandet är ännu en bit bort, men det har blivit enklare för EU-medborgare att resa, jobba och studera inom unionen.

Budgeten

EU:s totala budget är knappt 900 miljarder kronor per år. Den svenska statsbudgeten är drygt 700 miljoner. Största delen av EU-kakan, nästan 80 procent, går till stöd för jordbruk och regional utvekling.

Försvaret

EU har ingen egen armé men däremot ett omfattande samarbete i försvars- och säkerhetsfrågor. En gemensam fredsbevarande styrka står redo att resa till världens oroshärdar.

Medlemmar

Veteranerna: Belgien, Frankrike, Irland, Storbritannien, Grekland, Italien, Portugal, Nederländerna, Danmark, Tyskland, Luxemburg, Spanien.

Tioåringarna: Sverige, Finland och Österrike.

Småttingarna: Polen, Cypern, Lettland, Estland, Litauen, Slovenien, Ungern, Slovakien, malta, Tjeckien.

Vi som också vill vara med och leka: Bulgarien, Rumänien och Turkiet.

Institutionerna

Parlamentet. 732 folkvalda politiker varav 19 svenskar. Stiftar lagar, företräder folket i de 25 medlemsländerna och vaktar EU:s kassakista.

Kommissionen. EU:s idéspruta föreslår nya lagar och politisk inriktning. De 25 kommissionärerna ska verka för EU:s bästa.

Ministerrådet. EU:s viktigaste beslutande organ. Består av ministrar från varje medlemsland. Vem som deltar beror på vad man ska besluta om.

Stödet

Sverige får varje år tillbaka cirka tio miljarder kronor i form av stöd till jordbruket, ,företagandet och landsbygden.

Husdjuren

Du kan inte ta med dig hunden in i himlen men på semestern. Djuren har tidigare fått stanna hemma, men nu gäller den fria rörligheten även våra fyrfota vänner. Ett EU-pass med vaccinationsintyg samt en tatuering som styrker identiteten är det enda som krävs.

Avgiften

Sverige betalar varje år cirka 25 miljarder kronor till EU:s budget.

Tidigare artiklar

Anette Holmqvist, Irene Beertema