De söker efter sin systers barn

NYHETER

”Vi kan inte låta henne vänta i månader i ovisshet”

Foto: SMÄRTSAMT SÖKANDE Cecilia och Martin Weséns syster Malin Wesén kom hem från Khao Lak i Thailand utan sina tre barn, som försvann efter naturkatastrofen i julas. Då bestämde sig syskonparet för att på plats leta efter Emma, 15, Filip, 17, och Vibeke, 21. Här samtalar de med Charly, en thailändsk volontär, som vill ha detaljer om barnens kläder för att underlätta identifieringen.

TAKUA PA

Martin och Cecilia Wesén stod inför ett val.

Att stanna hemma i Skåne och våndas – eller åka till Thailand och försöka hitta systerns tre saknade barn.

Nu sitter de under ett tälttak utanför templet Wat Yan Yao och hoppas få veta om barnen finns bland kropparna.

Foto: Hjälpen från bland annat Röda korset och Räddningsverket underlättar sökandet. ”Vi visste att det skulle bli jobbigt. Det river och sliter och tär något kopiöst”, säger Martin Wesén.

– Vi kan inte låta vår syster vänta i månader i ovisshet, säger Cecilia. Inte när hon saknar tre barn.

Malin Wesén var på Bhandari Resort i Khao Lak med Emma, 15, Filip, 17, och Vibeke, 21, när flodvågen svepte dem med sig. Malin överlevde mirakulöst med mindre skador. Men alla barnen är borta.

Malin låg på sjukhus i tre dagar och reste kort därefter hem till Sverige.

– För henne var det ett fruktansvärt beslut att resa hem och lämna sina tre barn. Hon blev mycket glad när vi beslöt oss för att åka ner.

Trafiken är intensiv och högljudd där vi sitter i inklämda mellan Takua Pas huvudgata och templet där arbetet med att identifiera offren mödosamt går vidare.

Volontärer bistår

Martin och Cecilia från Billinge i västra Skåne har varit här i två dagar.

Charly, en av de thailändska volontärerna som hjälper anhöriga att söka, vill ha ytterligare detaljer om barnens kläder. Han undrar över baddräkternas färger och särskilda kännetecken.

Martin minns att Emma hade en vit bikini med ett Panosmärke och en blomma. När Charly frågar om färgen på blomman ringer Martin till systern i Sverige för att få ytterligare information.

Ju fler detaljer desto större chans att hitta kroppen bland de över 3 000 döda som fotograferats och lagts in i en databas.

Trots de många offren har Martin och Cecilia gott hopp om att hitta sina syskonbarn.

– Hittar vi dem får vi hem dem snabbare än om vi bara suttit hemma och väntat på att maskineriet ska rulla på. Alla som kommer hit får förtur.

Myndigheter oroade

Martin och Cecilia är rödögda. Beslutsamma men trötta.

– Vi visste att det skulle bli jobbigt, säger Martin. Det river och sliter och tär något kopiöst.

Båda var oroliga för hur de skulle bemötas av svenska myndighetspersoner på plats. Rädda att någon skulle försöka stoppa dem.

– Men det har varit precis tvärtom, säger Cecilia. Räddningsverket och Röda korset är gudomliga. De låter oss bestämma hur vi vill göra. De kör oss vart vi vill och är ett stöd på alla sätt.

Cecilia och Martin har även besökt stranden där barnen försvann.

– Det kändes oerhört svårt men vi var tvungna att göra det. Hotellet var helt sönderslaget. När man ser byggnader som kanske väger 20–25 ton ha flyttats från sin betongplatta får man en uppfattning om vilka krafter som varit i rörelse. Att överleva handlar om tur eller otur. Fick man luft eller inte.

Detaljer viktiga

Charly kommer och säger att han hittat en bikini som kan stämma in på Martins och Cecilias beskrivning. Helst vill han ha fler detaljer innan han visar syskonen bilderna. Men syskonen är bestämda. De vill se.

Tio minuter senare kommer de ut från tempelområdet.

– Det var fel kropp, säger Cecilia. Det är vi säkra på. Nu har vi åtminstone eliminerat en.

I morgon fortsätter det smärtsamma sökandet.

Läs mer

Wolfgang Hansson