60 procent av irakierna röstade

NYHETER

Deltagandet högst i norra och södra Irak

Vallokalerna i Irak har nu stängts.

Enligt valkommissionen röstade omkring 60 procent av de 13 miljoner registrerade väljarna.

Kommissionen har tidigare sagt att de som fortfarande stod i kö när vallokalerna stängdes antagligen skulle få rösta.

En företrädare i Irak för FN:s generalsekreterare Kofi Annan beskrev söndagens val som ”öppet och korrekt” och gladde sig åt det höga valdeltagande som rapporterats.

– Även i områden där säkerheten är svag står folk i kö för att rösta. I norr och i söder är deltagandet speciellt högt, sade Ashraf Qazi till AFP innan valet avslutades.

Dags för nästa fas

– Så småningom kommer det här valet att betraktas som öppet och korrekt och framför allt kommer det att bereda marken för nästa fas i övergångsprocessen, författandet av en konstitution.

Qazi tillade:

– Om vissa personer av någon anledning har hållit sig utanför denna speciella fas av övergångsprocessen så är det alltid möjligt, önskvärt och en fråga om prioritering att se till att de deltar i nästa fas.

Han syftade på sunnipartier, som till stora delar bojkottar valet.

"Tillfogade fienden sår"

al-Zarqawis grupp förklarade sig ligga bakom sju attacker på vallokaler och amerikanska styrkor i Mosul.

Gruppen skrev på en islamistisk internetsida att ”lejon från martyrbrigaden inom al-Qaida-organisationen för heligt krig i Irak angrep flera vallokaler i Bagdad och på andra platser”.

”De dödade poliser, nationalgardister, amerikaner och tillfogade fienden sår.”

Men två företrädare för valkommissionen sade i gröna zonen enligt en källa som TT talat med att bara ett självmordsattentat begåtts vid en vallokal och att ett tiotal personer dödats i andra våldsincidenter. Intrycket de gav var att säkerheten varit mycket bättre än befarat.

Men både AFP och Reuters rapporterar att nio självmordsbombningar har genomförts vid vallokaler. En buss som var på väg till en vallokal attackerades också av en självmordsbombare, enligt Reuters.

TT-AFP