Mördades för ett par 100-lappar

Publicerad:
Uppdaterad:

Helena Bering gav de misstänkta mördarna skjuts

Helena Bering hade bråttom till bilen eftersom parkeringstiden skulle gå ut.

På väg ut från parkeringsplatsen gav hon de misstänkta mördarna skjuts i sin bil.

Sen mördades Helena Bering - för några hundralappar och en mobiltelefon.

Mördarna släpptes in i Helena Berings bil redan när hon lämnade parkeringsplatsen på Valhallavägen i centrala Stockholm.
Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Mördarna släpptes in i Helena Berings bil redan när hon lämnade parkeringsplatsen på Valhallavägen i centrala Stockholm.

Den 37-årige taxichauffören och den 20-åriga kvinnan hade, enligt egna uppgifter, varit i Norge för olika tillfälliga arbeten och var på väg hem.

Men under vistelsen i Sverige blev de två bestulna på alla sina ägodelar.

- De bestämde sig för att råna någon för att få pengar för hemresan, säger

åklagare Armandas Vainauskas.

Mannen och kvinnan befann sig på Valhallavägen i Stockholm den 20 augusti i somras. Där hade psykologen Helena Bering parkerat familjens nyinköpta Chrysler Grand Voyager.

Blev insläppta

Hon hade ett besök av en patient på sin privatmottagning på Kommendörsgatan i närheten innan hon skulle vidare till ett tandläkarbesök i Täby. Omkring klockan 14 tog hon farväl av sin kvinnliga patient.

Klockan 12.47 hade hon lagt i pengar för drygt en timme framöver. Nu hade parkeringstiden överskridits. Hon hade en tid, 14.30, hos tandläkaren.

Enligt en person som är mycket initierad i mordutredningen lät Helena Bering den 37-årige chauffören och den 20-åriga kvinnan stiga in i sin bil innan hon körde ut från parkeringen.

I ett skogsområde i Bålsta tvingades Helena Bering sannolikt under hot att själv gå de cirka 130 meterna innan hon knivhöggs i ryggen elva gånger. Hennes plånbok slängdes på platsen sedan den länsats på sedlar.

Åklagare Ronnie Jacobsson, som leder utredningen i Sverige, säger att det enbart fanns en mindre summa pengar i plånboken.

Sålde mobilen

Handlade det om hundralappar?

- Ja, det var något i den storleksordningen.

De misstänkta mördarna tog också med sig mobiltelefonen som senare såldes i Litauen.

Eventuellt stal paret också bilstereon från bilen som hittades låst och larmad intill färjeterminalen i Nynäshamn.

Lennart Håård, Anders Johansson, Leif Kasvi

Publicerad: